Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

3,1 miljoen impuls voor Unmanned Valley

Gepubliceerd op
wethouder met drone

Unmanned Valley Valkenburg ontvangt een subsidie van 3,1 miljoen euro.

Deze gezamenlijke investering door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincie Zuid-Holland is een belangrijke impuls voor de verdere ontwikkeling van het test- en ontwikkelcentrum voor drones en andere onbemande systemen.

Het ontbreekt in de Randstad aan voldoende locaties voor het ontwikkelen en vooral het testen van sensoren en onbemande toepassingen. Locatie Valkenburg biedt hiervoor de perfecte mogelijkheid. Onbemande technologie is wereldwijd volop in ontwikkeling. De groei gaat snel. De gebruiksmogelijkheden zijn breed toepasbaar bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, landbouw, mobiliteit, de publieke sector, de zakelijke en de industriële markt en consumenten. 

Investeringen

Deze investering is een impuls om een testveld, de doorontwikkeling van het indoor dronecentrum en een gezamenlijke werkruimte voor de dronebedrijven mogelijk te maken. Daarnaast wordt in samenwerking met TU Delft en RoboValley een startup en kennisontwikkelingsprogramma opgezet. Het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van het voormalig vliegkamp Valkenburg, zorgt dat diverse activiteiten een plek krijgen in het Hangaargebied en ontwikkelt huisvesting voor de techbedrijven op Locatie Valkenburg. De provincie Zuid-Holland heeft het buiten testen van drones mogelijk gemaakt door het verlenen van een luchthavenregeling. 

Unieke testlocatie

Het testcentrum ligt midden in de Randstad en biedt toegang tot de vele kennisnetwerken in de directe omgeving: universiteit Leiden, ESA-ESTEC, TNO en TU Delft. Daarom is Unmanned Valley een perfecte plek. Het is bovendien een unieke locatie omdat hier de mogelijkheid bestaat om Beyond Visual Line of Sight (buiten het zicht) te vliegen met een vliegcorridor naar zee. Dat moet nog wel verder onderzocht worden.

Wethouder Gerard Mostert, gemeente Katwijk: ‘Het is natuurlijk al vaak gezegd, maar ook nu weer wil ik het herhalen: Unmanned Valley is een prachtige plek om vernieuwende economische ontwikkeling tot groei te laten komen. Belangrijk voor Katwijk, belangrijk voor de regionale economie en hopelijk op termijn belangrijk voor Nederland. Een investering zoals de EFRO-subsidie geeft een enorme, noodzakelijke boost aan die economische ontwikkeling. Als overheden moeten we dat in samenwerking blijven stimuleren en faciliteren. Die samenwerking tussen provincie, Rijksvastgoedbedrijf en gemeente stáát!’

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Ruimte en Economie), provincie Zuid-Holland: “De investering is een mooie volgende stap in de ontwikkeling van Valkenburg als innovatief woon-werkgebied. De regio heeft alle ingrediënten in huis om dit soort innovatieve technologieën verder te brengen. Samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid is daarbij het sleutelwoord. Unmanned Valley gaat dat mogelijk maken.”

Samenwerking in projecten
Voor de ontwikkeling van Unmanned Valley is een programma opgezet samen met 18 partners vanuit de overheid (Katwijk, Rijksvastgoedbedrijf), kennis- en onderwijsinstellingen en netwerken (zoals TU Delft, RoboValley, Hogeschool Leiden en de Leidse instrumentmakers School) en het bedrijfsleven. Er zijn al zo’n 20 programma’s gestart waaronder projecten op het gebied van Internet of Things, anti drone maatregelen, kennissessies en praktijk onderwijsprojecten.