Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

"De diagnose trof hem als een mokerslag"

Gepubliceerd op

Zangeres Lya de Haas (61) was twintig jaar samen met muzikant Hennie Korsten. Ze hadden een prachtig leven samen. Tot hij afgelopen zomer overleed aan asbestkanker.

“Ik kon altijd en overal zingen. Zelfs tijdens een uitvaart lukte het me om mijn emoties opzij te zetten en mensente troosten met een lied. Sinds het afscheid van Hennie lukt het nog steeds niet om te zingen. Mijn stem is stil, ik ben intens verdrietig. Hennies leven draaide om muziek. Als producer en gitarist werkte hij in de opnamestudio in ons huis ook met artiesten als Waylon en Ilse de Lange. Samen traden we op in Brabant, overal in Europa, zelfs in Las Vegas. Ons leven was een feest. Asbestkanker maakte daar bruut een einde aan.”

FATALE KLUS

“De diagnose trof ons in mei 2017 als een mokerslag. We hadden geen idee dat Hennies plotselinge kortademigheid, vermoeidheid en gewichtsverlies door zoiets ergs werden veroorzaakt. Asbestkanker. Dan weet je dat er meestal niets meer aan te doen is. Veertig jaar eerder had Hennie als timmerman bij een bouwbedrijf met asbest gewerkt. Hij zaagde gaten in de asbest afdekplaatjes voor dakbedekking van huizen. Dat ene project is hem fataal geworden. Hennie is nooit boos geweest. Dat vond hij verspilde energie. Hij wilde genieten, léven. Typisch Hennie. Hij was altijd lief en vrolijk. We zijn blijven optreden, ook toen er uitzaaiingen waren. Hij wilde graag die afleiding, ondanks de pijn. Die heeft hem zó gekweld. Soms liepen we ’s nachts over straat, Hennie strompelend; hij kon gewoon niet zitten of liggen. We werden goed begeleid in het Erasmus MC in Rotterdam, maar na twee jaar moest Hennie het in juli vorig jaar opgeven. Hennies eerste vrouw is overleden aan kanker. Hij liet me zien hoe je na diep verdriet weer gelukkig kunt worden. Zijn wens was dat ik er weer wat moois van maak, maar ik weet niet hoe. Nog niet.”

ASBETER

Asbest is lange tijd overal gebruikt. Het isoleert goed, is brandwerend en goedkoop. Inmiddels weten we dat kleine deeltjes asbest gevaarlijk zijn. Daarom is het gebruik ervan sinds 1993 verboden. Tot voor kort was er geen goede manier om asbest onschadelijk te maken. Daar heeft het bedrijf Asbeter een oplossing voor gevonden. Met behulp van zoutzuur worden in het proces Asbetter Acids de asbestvezels vernietigd en blijft er van een asbest dakplaat 20% schoon zand over.

MEER VOORBEELDEN

Veel projecten in Nederland die bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, worden medegefinancierd met Europees geld. Het project van Asbeter is daar een voorbeeld van. Het project kreeg een subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Bent u benieuwd naar andere projecten bij u om de hoek of in de regio? Kijk dan verder op deze website.

Dit item is tot stand gekomen in samenwerking met de Libelle