Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Drie nieuwe projecten van start in Interreg Vlaanderen-Nederland

Gepubliceerd op

'Waterstofregio 2.0', ‘Grenspark Groot-Saeftinghe’ en ‘Grensinfovoorziening Vlaanderen-Nederland’ krijgen groen licht.

 

Op 26 april keurde Interreg Vlaanderen-Nederland ‘Waterstofregio 2.0’, ‘Grenspark Groot-Saeftinghe’ en ‘Grensinfovoorziening Vlaanderen-Nederland’ goed. Met deze goedkeuring wordt, inclusief cofinanciering, in totaal ruim 19.4 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt 8.6 miljoen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. 

In ‘Waterstofregio 2.0’ gaan toonaangevende bedrijven en onderzoeksinstellingen aan de slag met duurzame energie. Het gaat om een investering van maar liefst 14 miljoen euro, waarvan 6 miljoen euro uit het EFRO fonds komt. Binnen het thema milieu wordt ‘Grenspark Groot-Saeftinghe’ voor 1.4 miljoen euro gesubsidieerd. ‘Grensinfovoorziening Vlaanderen-Nederland’ krijgt ondersteuning van het fonds voor een bedrag van 1.26 miljoen euro en richt zich op arbeidsmobiliteit.

De Europese Commissie stelt via Interreg Vlaanderen-Nederland de komende zeven jaar ruim 152 miljoen euro ter beschikking voor grensoverschrijdende samenwerking, die innovatie en duurzame ontwikkeling in de grensregio bevordert.

 

Philippe Muyters, Vlaams Minister van werk, economie, innovatie en sport over 'Waterstofregio 2.0':

“Het Interreg Vlaanderen-Nederland project 'Waterstofregio 2.0' is een mooi voorbeeld van hoe een sterke focus op innovatie bij bedrijven ervoor kan zorgen dat economische ontwikkeling en een ambitieus klimaatbeleid hand in hand gaan. De Interreg-steun vanuit Europa, waaraan ik als Vlaams minister bevoegd voor Economie en Innovatie 375.000 euro toevoeg, moet een hefboom zijn om ondernemingen grensoverschrijdend te laten samenwerken aan concrete demonstratieprojecten op vlak van tankinfrastructuur en zero-emissie toepassingen. Zo kunnen we onze regio tot een Europese koploper maken inzake waterstoftechnologie."

 

                                                                                                            

 

Ben de Reu, gedeputeerde van de provincie Zeeland en lid van het Comité van Toezicht voor Interreg Vlaanderen-Nederland stelt als volgt over  ‘Grenspark Groot-Saeftinghe’:

“Dankzij Interreg Vlaanderen-Nederland en de inspanningen van de Provincie Zeeland, de Vlaamse overheid, natuur- en landschapsverenigingen èn het Antwerps havenbedrijf, wordt het Hedwigedossier dat de verhoudingen tussen beide landen lang heeft bemoeilijkt, omgebogen tot een gezamenlijk gedragen, constructief verhaal.” 

 

Geert Versnick, gedeputeerde en lid van het Comité van Toezicht voor de provincie Oost-Vlaanderen vult aan:

“Het project beperkt zich niet tot een eenmalige investering in flora en fauna in het gebied. Er zal nog tijdens het project een Vlaams-Nederlandse beheersorganisatie voor het Grenspark worden ontwikkeld. Aangezien de natuur zich niet laat tegenhouden aan de grens, dient ook het beheer gezamenlijk te gebeuren.”

Het volledige persbericht leest u hier
Het filmpje over 'Waterstofregio 2.0' en de aparte interviews met Adwin Martens, gedeputeerden Bert Pauli en Peter Bellens kan u hier downloaden.