Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Er zat iets wat daar niet hoorde

Gepubliceerd op

Dat Lizette de Vries (63) na een darmonderzoek twee weken op de uitslag moest wachten, vond ze onacceptabel. “Ik was er heel gespannen over.”

“Dan pas? Moest ik na mijn darmonderzoek nog twee weken wachten op de uitslag? Het was al vier weken geleden dat de chirurg van het ziekenhuis in Roosendaal had gezegd dat er iets in mijn darm zat wat daar niet hoorde. Een poliep misschien. Er was een biopsie nodig, met een wachttijd van bijna een maand. Nóg twee weken in onzekerheid, dat trok ik eerlijk gezegd niet. Ik was er heel gespannen over. Ik besloot me er niet bij neer te leggen en vroeg om een eerdere afspraak. Alle schema’s moesten overhoop, maar het lukte. Een week na het onderzoek kreeg ik de uitslag: endeldarmkanker. Er zat een tumor van ruim zeven centimeter. Verschrikkelijk, maar de onzekerheid was nu tenminste voorbij. Ik kon iets gaan dóen. Er stonden mij chemo, bestraling en uiteindelijk een operatie te wachten.”

GELUKSVOGEL

“In Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is mijn hele endeldarm verwijderd, waardoor ik nu een stoma heb. Mensen vinden dat naar voor me, maar ik kan er goed mee leven. Het is nu anderhalf jaar geleden dat ik de diagnose kreeg en ik heb
mijn leven te danken aan die stoma. Ik zie mezelf als een geluksvogel die na een kuil in de weg weer door kon. Dat wil ik doorgeven, daarom ben ik ambassadeur van darmkanker- en endeldarmkankerpatiënten voor het Catharina Ziekenhuis. Ik wil laten zien dat je na kanker nog steeds een leuk leven kunt hebben.” Lizette houdt een blog bij op Facebook over haar leven met en na endeldarmkanker: Lizzy’s ALF.

SNELLE DIAGNOSE

“Darmpoliepen zijn soms een voorloper van kanker. In de huidige methode worden poliepen verwijderd en opgestuurd naar een patholoog. Pas na twee weken is duidelijk of ze kwaadaardige cellen bevatten. Dankzij het Polar-project van
ZiuZ, Amsterdam UMC en Medisch Centrum Leeuwarden kun je al tijdens het darmonderzoek vaststellen of er sprake is van kanker”, vertelt Gerrit Baarda, een van de oprichters van Ziuz, een bedrijf dat met visual intelligence maatschappelijke problemen helpt oplossen. “Een cameraatje fotografeert de poliep. De foto gaat naar een kastje dat de diagnose stelt. Poliepen worden niet langer opgestuurd, patiënten zitten minder lang in onzekerheid en de zorgkosten zijn lager.”

MEER VOORBEELDEN

Veel projecten in Nederland die bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, worden medegefinancierd met Europees geld. Het project van Asbeter is daar een voorbeeld van. Het project kreeg een subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Bent u benieuwd naar andere projecten bij u om de hoek of in de regio? Kijk dan verder op deze website.

Dit item is tot stand gekomen in samenwerking met de Libelle