Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

€2,7 miljoen voor innovaties in het noordelijk MKB

Gepubliceerd op

 
Acht innovatieve projecten in Noord-Nederland hebben Europese subsidie ontvangen voor een totaalbedrag van € 2,7 miljoen. Dat heeft de Bestuurscommissie Economische Zaken (BC EZ) van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) gisteren besloten, op basis van advies van een onafhankelijke commissie met deskundigen uit het bedrijfsleven en de kennisinstellingen. Voorzitter van de BC EZ, gedeputeerde Henk Brink: “We hebben veel aanvragen binnengekregen. Van de 55 subsidieaanvragen zijn er op dit moment 23 behandeld door de deskundigencommissie, waarvan er acht subsidie ontvangen. De overige aanvragen worden na de zomer behandeld.” 


Drie openstellingen


Begin dit jaar is voor € 22,5 miljoen beschikbaar gesteld binnen het Europese subsidieprogramma OP EFRO Noord-Nederland. Dit budget is verdeeld over een drietal subsidie instrumenten, de Tender Valorisatie en de calls Kennisontwikkeling en Proeftuinen. Waar de belangstelling voor de Tender Valorisatie enigszins tegenviel, werden de beide calls overtekend. In totaal zijn er 55 aanvragen ingediend, waarvan er nu acht subsidie ontvangen. Zeven van deze projecten staan in het teken van samenwerking tussen ondernemers onderling en met kennisinstellingen, gericht op de ontwikkeling van innovatieve producten. Het achtste project betreft Innofest, een initiatief waarbinnen de noordelijke cultuurfestivals worden ingezet als broedplaats, waar ondernemers oplossingen kunnen zoeken voor hun vraagstukken en hun producten kunnen testen in een reallife omgeving. De lijst met projecten is hier te vinden.

Tender Valorisatie


Is gericht op het ondersteunen van het mkb bij valorisatie; het omzetten van kennis in nieuwe producten en diensten. Hiervoor zijn achttien volledige aanvragen ingediend die allen zijn behandeld, waarvan er zeven zijn goedgekeurd.

Call Kennisontwikkeling


Is gericht op het aanboren van nieuwe kennis binnen het mkb. Hiervoor zijn 21 aanvragen ingediend, waarvan één behandeld en goedgekeurd. De overige twintig worden direct na de zomer behandeld.

Call Proeftuinen


Is gericht op het vergroten, verbeteren of verbinden van proeftuinfaciliteiten. Hiervoor zijn zestien aanvragen ingediend, waarvan er vier zijn beoordeeld. Helaas viel de kwaliteit van al deze vier projecten tegen. “Binnen de vier proeftuinprojecten die wij tot dusver behandeld hebben zien wij wel het nodige potentieel, maar de aanvragen zijn op cruciale onderdelen onvoldoende uitgewerkt en doordacht. De projecten krijgen daarop feedback en krijgen snel de mogelijkheid hun aanvraag opnieuw in te dienen”, aldus Anne Jan Zwart, voorzitter van de deskundigencommissie.

Nieuwe openstellingen dit najaar


Op advies van de deskundigencommissie is de BC EZ voornemens om zo snel mogelijk een nieuwe Call Proeftuinen open te stellen. Daarnaast staan op dit moment de Tender Valorisatie & MKB en de Call Human Capital open voor subsidieaanvragen.

 

Kijk voor meer informatie op de website van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.