Vanaf 1 juli tot 1 augustus 2020 staat verbeterd unesco-werelderfgoed de Wadden centraal in uniek initiatief van de Europese Unie en provincie Friesland, ook ondersteund door Groningen en Nedersaksen (Duitsland).
Het belichten van nieuw, duurzaam toerisme dat een actieve bijdrage levert aan het beschermen van het unieke ecosysteem van het Waddengebied; dat is gerealiseerd met de gezamenlijke “Europa in mijn regio” campagne, een opbrengst van de alliantie tussen de Europese Unie en de provincie Friesland, ook met steun van de provincies Groningen en Nedersaksen (Duitsland). De campagne heeft als doel om de lokale projecten te belichten die gesteund zijn door Europese financiering, en brengt een ode aan de regio en haar inwoners.
De afgelopen jaren konden Nederlandse en Duitse bewoners en bezoekers al op unieke wijze kennismaken met een vernieuwde verbinding tussen de provincies, door te fietsen en wandelen van Friesland tot in Groningen en van Ostfriesland tot de Weser.
Het is niet voor niets dat Nederland de Wadden uitgeroepen heeft tot ‘mooiste natuurgebied’. Met een oppervlak van 10.000 km2 is het Waddengebied het grootste aaneengesloten wetland op aarde, en daarmee uniek. Weer, wind en water creëren hier steeds opnieuw een bijzonder landschap van slikken, kwelders, duinen, geulen en zandplaten.
Tegelijkertijd vormt de versterking van dit gebied een belangrijke pijler van de ontwikkeling van het toerisme en de economie van de regio; de regio biedt werk en woonruimte aan een miljoen mensen en ontvangt meer dan vier miljoen bezoekers per jaar. Er is dan ook een respectvolle manier van toerisme nodig om dit werelderfgoed te beschermen. Daarom is het project “Wadden- Agenda” in het leven geroepen. Vanaf 1 oktober 2015 zijn, met steun van de EU, tal van activiteiten ontwikkeld met zichtbaar resultaat: de waardering van de Wadden is gestegen en de regio verwelkomt een groeiende duurzame doelgroep.
De campagne “Europa in mijn regio” is zichtbaar in de provincies Friesland en Groningen, zowel fysiek als digitaal, via bewegwijzering / displays in de omgeving en promotie op digitale kanalen en social media.
Maak vanaf 1 juli kennis met de duurzame verbintenis van de Wadden.
Over het project
Het feit dat UNESCO de Waddenzee als werelderfgoed heeft erkend, onderstreept het belang en het unieke karakter van dit gebied. In de Waddenzee en het kustgebied leven talrijke dier- en plantensoorten die elders zeldzaam zijn geworden. En tegelijkertijd biedt de regio ruimte aan wel meer dan 4 miljoen bezoekers per jaar. De grootste uitdaging ligt dan ook in het creëren van een balans tussen het ecologisch belang aan de ene kant en het ontwikkelen van de regio’s en het toerisme aan de andere kant.
Met dat doel is het project ‘Wadden-Agenda’ in het leven geroepen, een grensoverschrijdend initiatief om een nieuw, duurzaam toerisme te ontwikkelen en realiseren. Bewoners en bezoekers hebben al op unieke wijze kennis kunnen maken met deze nieuwe en verbeterde verbindingen binnen dit unieke natuurgebied. Zo kan er worden en gewandeld via nieuwe grenzeloze wandel- en fietspaden, van Friesland tot in Groningen, en van Ostfriesland tot de Weser. Zo laten de gebiedsontwikkeling en de groei van duurzaam toerisme mogelijk is, waar het ecosysteem van de Waddenzee tegelijkertijd wordt behouden en beschermd. Meer hierover lees je op de projectpagina.