Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Europa investeert in slimme en schone MKB bedrijven in Oost Nederland

Gepubliceerd op

In vier slimme en schone projecten werken ondernemers samen om hun marktpositie versterken. De MKB bedrijven investeren zelf 1,5 miljoen euro in de projecten. Samen met de Europese bijdrage van 800.000 euro is dit een investering van 2,3 miljoen euro in de regionale economie in Gelderland en Overijssel.

Energiezuinige papierproductie 

Door toepassing van sensoren bij productie van papier willen de partners in het project ‘Ultrawave’ de bladkwaliteit voor vezels en vocht op de papiermachine beter beheersen. Hierdoor wordt het mogelijk om via precisie droging met veel minder energie het water uit de papierbaan te verwijderen. Het consortium Bumega B.V. (Arnhem), MCS B.V. (Zelhem) en MSDI B.V. (Zelhem) ontvangen een subsidiebedrag van € 187.48. De totale kosten bedragen € 535.659.

Onkruidbestrijding op maat

Spuiten met onkruidbestrijdingsmiddelen is nu nog de goedkoopste manier om onkruid op (half)verhardingen te bestrijden Binnen dit project wordt een intelligent en duurzaam onkruidbestrijdingssysteem ontwikkeld op basis van ‘kokendheet watertechnologie’. Het doel is dat de locatie, grootte en soort onkruid automatisch wordt vastgesteld, waarmee het onkruid duurzaam en op maat wordt bestreden. Het consortium Singa B.V. (Varsseveld) en Waterkracht B.V. (Varsseveld) ontvangt een subsidiebedrag van € 200.000. De totale kosten bedragen € 697.635

Slimme lichtreclame

Binnen dit project wordt voor reclameborden een lichtgevend composiet ontwikkeld met een geïntegreerde dunne film van zonnecellen en elektronica. Het eerste product is een “Smart Panel” dat kan worden verbonden met het internet. Via een platform (website) kunnen gebruikers hun eigen Smart Panels aansturen. Het project ‘Smart Branding’ van het consortium Parthian Technology B.V. (Hengelo), ItoM Enschede B.V. (Enschede) en Restyle Group Nederland B.V. (Almelo) ontvangt een subsidiebedrag van € 177.828. De totale kosten bedragen € 508.080.

Pallethoes voor zacht fruit

Bij het transport van zacht fruit gaat vaak een groot deel van het fruit verloren. Een mogelijke oplossing hiervoor is de ‘Modified Atmosphere' (MA) pallethoes, waarmee het fruit afgeschermd wordt van de wisselende omstandigheden. Het consortium Fotein B.V. (Tiel), SerFac B.V. (Tiel), Sensorspot B.V. (Wijchen), Zachtfruit Schalkwijk B.V. (Schalkwijk) en Zachtfruitkwekerij van Zuilen V.O.F. (Roggel) ontvangt voor het project ‘Ship it fresh!’ een subsidiebedrag van € 252.423. De totale kosten bedragen € 631.056.

OP Oost 2014-2020

Het operationeel programma (OP) EFRO Oost-Nederland is een subsidieprogramma van de provincies Overijssel en Gelderland en werkt aan structurele versterking van de economie in deze regio. Oost Nederland zet de hierbij in op innovatiestimulering en koolstofarme economie. Het doel van het OP- Oost is dat meer Oost-Nederlandse MKB-bedrijven meer omzet halen uit nieuwe producten. Meer informatie: www.op-oost.eu