Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Europagebouw open voor publiek

 

Op 14 mei is het Europagebouw in Amsterdam van 12.00 tot 16.00 uur open voor het Nederlandse publiek. Bezoekers kunnen dan eenmalig een kijkje nemen in het gebouw dat speciaal voor het Nederlandse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie is neergezet. Zij kunnen bovendien vanaf het Centraal Station gratis met een boot naar de locatie.

Europa op de Hoek Kijkdagen

Met de eenmalige opening van het Europagebouw doet de EU2016 organisatie mee aan de jaarlijkse ‘Europa op de Hoek Kijkdagen’ op 13 en 14 mei. Naast rondleidingen in het Europagebouw kunnen bezoekers deelnemen aan activiteiten in het gebouw en zijn er muzikale optredens.

 

Innovatief mobiel bouwwerk

In het Europagebouw vinden vrijwel dagelijks ambtelijke vergaderingen plaats. Het pand is een tijdelijk en mobiel bouwwerk van de Nederlandse firma Neptunus. De ingang bestaat uit 3D-geprinte materialen, naar ontwerp van DUS Architecten. Studio Edward van Vliet verzorgde de inrichting met ‘ontdekken’ als thema. Zo ontstond een link tussen innovatie en het historische karakter van het Scheepvaartmuseum met de schepen die vanaf de locatie de wereld in trokken.

 

Portretten en vitrinekasten met blauwwit porselein

Nederlandse kunst vertelt bezoekers van het Europagebouw iets over Nederland. Het portret staat daarbij centraal, samengevat onder de titel ‘Europe by People’. Zo hangen er portretten van onder meer vorsten en staatshoofden, kunstenaars, sporters, diplomaten, staatslieden en wetenschappers. En zijn er galerijen van Nederlandse fotografen, waaronder Koos Breukel, Erwin Olaf, Elie Uyttenbroek en Vivianne Sassen. Vitrinekasten tonen blauwwit porselein en oud en hedendaags glas, afkomstig uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 

Duurzaamheid in het Europagebouw

De opzet van het Europagebouw is zo duurzaam mogelijk. Met zonnepanelen op het dak, verwarming door warmtepompen en de inzet van langdurig werklozen die in het Europagebouw werkervaring opdoen. Kraanwaterpunten beperken het gebruik van waterflesjes en laten zien dat Nederlands kraanwater geschikt is als drinkwater.