Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Steuntje in de rug voor duurzame innovaties in Oost-Nederland

Gepubliceerd op

Stressvermindering voor jonge boerderijdieren en fysieke- en computermodellen voor gevolgen van klimaatverandering. Deze twee projecten ontvangen samen ruim 2 miljoen uit het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO). Hierin werken de EU, het Rijk en de provincies samen aan de economie van de toekomst: een slimme en schone economie die zorgt voor duurzame groei en werkgelegenheid.

Minders stress voor jonge boerderijdieren

De partners in het project ‘LIFESTART’ willen het welzijn van jonge boerderijdieren zoals biggen en kalveren verbeteren door stressmeting en precisievoeding. Met 3D-geluidscamera’s wordt de individuele gezondheid en stress van de jonge dieren gemeten. Door het toepassen van precisievoeding wordt het effect van voedsel op de darm-wandfunctie in relatie tot stress onderzocht. De samenwerking in het project leidt tot nieuwe hightech-innovaties voor een duurzame veehouderij.
Het consortium van Trouw Nutrition Nederland B.V. (Putten), Sorama B.V. (Eindhoven), Noldus Information Technology B.V. (Wageningen), Radboud Universitair Medisch Centrum (Nijmegen) en Wageningen Universiteit (Wageningen), ontvangt een totaal subsidiebedrag van € 1.645.000. De totale kosten bedragen € 4.014.000.

Samen besluiten over regen en droogte

Door klimaatverandering nemen perioden van regen, droogte en hitte toe. Er is steeds meer risico op waterschade door hevige regenval of “hitte stress”. Dit vraagt om aangepast waterbeheer om de negatieve effecten voor te zijn. Maar welke maatregel is de beste? Is er draagvlak voor de maatregel? Wat is de impact van de maatregel? Het project WetropolisRD ondersteunt hierbij door fysieke- en computermodellen te ontwikkelen die live het effect van de besluiten zowel boven als onder de bodem laten zien. Zo kan de beste maatregel gekozen worden om waterschade te voorkomen.
Het consortium van Nobis (Enschede), Zweers (Enschede), Hochschule Ruhr (West Bottrop DE), Kitt engineering BV (Enschede), Design Cube Studio (Enschede), Universiteit Twente (Enschede), Stichting Free Flow Foundation (Bradford VK) Stichting Rijksmuseum Twenthe (Enschede), 100%FAT B.V. (Enschede), Stichting Tetem Kunstruimte (Enschede) ontvangt een totaal subsidiebedrag van € 411.000. De totale kosten bedragen € 926.000.