Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Europese stimulans voor Oost-Nederlandse fotonica industrie

Gepubliceerd op

In de projecten werken 17 Oost-Nederlandse bedrijven aan hightech machines en applicaties die de Nederlandse deskundigheid in fotonica technologie vergroten. 

Snellere productie en grotere rekencapaciteit

Bij fotonica wordt licht (fotonen) gebruikt om informatie door te zetten. Dat is zowel energiezuiniger als sneller. Deze projecten ontvangen geld vanuit de Europese Unie om de fotonica-technologie versneld naar de markt te brengen. 
Twee projecten ontwikkelen machines voor de productie van fotonische chips. Deze productielijn richt zich op nieuwe assemblagemethode en meetinstrumenten die het maken en testen van fotonische chips drastisch versnellen. Het derde project ontwikkelt bouwstenen om met fotonica de rekencapaciteit van kwantum processors te vergroten. Berekeningen die op klassieke computers dagen kunnen duren, worden met kwantumcomputers in minder dan enkele minuten uitgevoerd.

De toekomst van elektronica: geïntegreerde fotonica

Door de ontwikkeling en deskundigheid in fotonica behoudt Oost-Nederland zijn koploperspositie in deze snelgroeiende technologie. Fotonica biedt werkgelegenheid en opent veel mogelijkheden voor alledaagse innovaties, zoals sensoren die zeldzame ziektes kunnen detecteren. Bij de drie fotonica projecten is een breed scala aan bedrijven* in Oost-Nederland betrokken, met expertises in o.a. het fabriceren van chips, design, de productie van precisie machines en het schrijven van ondersteunende software.

Groen en digitaal herstel

De Europese Unie stelt met het REACT-programma geld beschikbaar voor het herstel van de economie na COVID-19. Het doel is een groen, digitaal en veerkrachtig herstel van de regionale economie. De nadruk ligt op investeringen in de slimme uitrol van innovatieve technieken en processen op het gebied van digitalisering en duurzaamheid. Zodat een snelle en succesvolle marktintroductie plaatsvindt.  Hier vindt u meer informatie over de REACT EU toekenningen in Oost Nederland.

* DEELNEMENDE BEDRIJVEN: Smart Photonics, ItoM Enschede, VTEC Lasers & Sensors, Chilas, Workfloor, Integrated Mechanization Solutions, Lionix International, Salland Engineering Europe, Masévon Technology, Settels Savenije Group of Companies, Nobleo Intelligent Solutions, Technolution, TNO, Photonic Integration Technology Center, Integrated Mechanization Solutions, QuiX Quantum, Bergh Hybrid Circuits, PhiX, Vereniging High Tech NL.  

Hier vindt u de  REACT EU-toekenningen van de vier EFRO Landsdelen  op deze site.