Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

"Fijn dat een mammografie ook minder pijnlijk kan"

Gepubliceerd op

Nadat Goli Abdurahman (53) borstkanker kreeg, moest ze vaak een mammografie ondergaan. Heel vervelend, vond ze. Daarom is ze opgelucht dat er een vrouwvriendelijkere methode is.

“In Iran voerde ik als radiolaborant veel mammografieën uit. Als vrouwen ‘Au, pijn!’ riepen, vond ik dat ze zich een beetje aanstelden. Zo erg kon het toch niet zijn? Pas toen ik op mijn veertigste zelf een mammografie moest ondergaan, voelde ik hoe vervelend en pijnlijk dat is. Ik had een knobbeltje, was ongerust en wilde weten hoe het zat. Toen ik borstkanker bleek te hebben, was ik er kapot van. Mijn borst moest eraf  en ik kreeg chemo en bestraling. Daarna moest mijn gezonde borst elk half jaar worden gecontroleerd op uitzaaiingen. De eerste keer dat mijn gezonde borst aan de beurt was, schreeuwde ik het uit van de pijn. Toen ik die avond mijn borst in de spiegel bekeek, bleek de huid aan de onderkant open. Het bloedde. Ik schrok ervan. Toch ben ik daarna bij elke oproep gegaan. Het is belangrijk om je borsten te laten controleren. Ik hoor soms dat vrouwen niet meer gaan omdat het zo’n pijn doet – zelfs niet als ze een knobbeltje hebben. Ze spelen met hun leven. Daarom is het goed dat er nu andere, vrouwvriendelijke methodes komen zoals de mammografiepaddle. Zodat vrouwen niet meer vol angst naar een mammografie gaan, maar pijnloos het onderzoek kunnen laten doen.”

Nieuwe methode

Monique van Lier werkt als Clinical Applications Scientist bij SigmaScreening. Dit bedrijf richt zich op de ontwikkeling van producten op het gebied van digitale mammografie en borstkankerscreening.
“Een nieuwe methode is de drukgestuurde mammografie met de Sensitive Sigma Paddle, die extreem hoge druk tijdens het aandrukken van de borst voorkomt. Hierdoor hebben vrouwen minder ongemak en pijn. In principe komt iedereen ervoor in aanmerking, zowel deelnemers aan het bevolkingsonderzoek borstkanker als patiënten in het ziekenhuis voor diagnostiek of tijdens controles na borstkanker. Vrouwen met borstprothesen zijn de enige uitzondering.” SigmaScreening is in contact met alle grote leveranciers van digitale mammografiesystemen om ervoor te zorgen dat dit systeem in de toekomst voor iedereen beschikbaar is. Lees hier meer over het project Mammografiepaddle.

Meer voorbeelden

Veel projecten in Nederland die bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, worden medegefinancierd met Europees geld. De mammografiepaddle is daar een voorbeeld van. Het project kreeg een subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Bent u benieuwd naar andere projecten bij u om de hoek of in de regio? Kijk dan verder op deze website.

Dit item is tot stand gekomen i.sm. Libelle