Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Geld voor onderzoek naar maatregelen bij hoosbuien

Gepubliceerd op

Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de gemeente Rotterdam hebben bijna 1 miljoen euro subsidie gekregen van de EU. Dat geld is bedoeld voor onderzoek naar maatregelen bij wateroverlast.

 

De komende vier jaar doet het hoogheemraadschap samen met de gemeente Rotterdam onderzoek naar alternatieven om het overtollige regenwater op te vangen. ,,Daarbij denken we bijvoorbeeld aan 'waterbergende straattegels'', zegt Yill Vogelezang-Havers van het waterschap. De proeven worden vooral uitgevoerd in de Agniesebuurt.

De EU-subsidie is onderdeel van een groter internationaal project genaamd Sponge2020, waarvan het hoogheemraadschap de trekker is. ,,Het gaat over de sponswerking van de stad. Om deze weerbaar te maken tegen hevige regenval.''

Zeven proeven

Onder andere de gemeenten Antwerpen, Leiden, Essex en Westland doen mee. ,,Gezamenlijk doen we zeven proeven'', zegt Vogelezang-Havers. ,,Daarmee willen we in die vier jaar tijd maatregelen bedenken om tezamen 25.000 m³ water extra op te vangen en zo te voorkomen dat het het riool instroomt.'' De steden en regio's uit de drie landen krijgen samen 4,1 miljoen euro subsidie.

De steden en gebieden wisselen ook kennis uit. Vogelezang-Havers: ,,In Essex wordt bijvoorbeeld onderzocht hoe overstroming van tuinen voorkomen kan worden. In sommige wijken kunnen we die kennis hier ook gebruiken.'' Omgaan met hoosbuien wordt steeds belangrijker, benadrukt het waterschap. ,,Rotterdam is sterk versteend en ligt bovendien erg laag'', zegt het waterschap. ,,Het belang in dit gebied om het water kwijt te kunnen, is heel erg groot.''

Eind juni veroorzaakte een hoosbui voor flinke overlast in Rotterdam. Maar dit extreme noodweer is niet eenmalig, waarschuwde dijkgraaf Hans Oosters toen.

 

Bron: www.ad.nl