Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Grensoverschrijdend nieuws: Een vanzelfsprekendheid

Gepubliceerd op

Wij zijn er niet altijd even goed van op de hoogte wat er bij de buren aan de andere kant van de grens speelt. De lokale en regionale media richten zich voornamelijk op gebeurtenissen die zich in de eigen omgeving afspelen. In de Duitse grensstreek komt het nieuws uit Den Haag makkelijker binnen dan het nieuws uit de Achterhoek, het Rijk van Nijmegen of de regio Arnhem; ook in de Nederlandse grensstreek verdringt informatie uit Berlijn het nieuws uit de Kreis Kleve, de Kreis Wesel of Duisburg en Düsseldorf. Zowel de traditionele media (tv, radio en print) als ook de social mediakanalen berichten maar weinig over het grensoverschrijdende nieuws uit de grensregio.

Dat belemmert o.a. de groei van het onderlinge contact en het begrip voor elkaar. Een verbetering van de grensoverschrijdende communicatie is echter een belangrijke voorwaarde voor de versterking van de culturele, maatschappelijke en economische samenhang m.b.t. grensoverschrijdende berichtgeving en journalistiek in het grensgebied. Een nieuw grensoverschrijdend project Nachrichten-Nieuws, dat sinds juli 2020 van start is gegaan, wil hier de komende twee jaar voor gaan zorgen.

Dit grensoverschrijdende project wordt door het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland financieel ondersteund. Binnen dit project werken de drie lokale radiozenders RN7 uit Nijmegen, Regio8 uit Ulft en Antenne Niederrhein uit Kleef samen. Hun streven is dat de mediaorganisaties aan weerszijden van de grens in toenemende mate het grensoverschrijdende perspectief onderdeel laten zijn van hun nieuwsvergaring, storystelling en reportages en de berichtgeving over het buurland daarmee een vanzelfsprekendheid wordt. Het doel is om te laten zien wat er aan de andere kant van de grens gebeurt, want die is vaak dichterbij dan men denkt. De partners zullen wekelijks meerdere keren aandacht besteden aan het buurland. Reportages in de vorm van tekst met foto´s, video of radio-interviews helpen zo op journalistiek vlak om de grenzen te laten vervagen.

Verder willen de drie partners grensoverschrijdende stage- en werkervaringsplekken aanbieden voor studenten van verschillende hogescholen en universiteiten. Deze Nederlandse en Duitse studenten uit beide landen maken vervolgens onderdeel uit van de redactie en nemen deze ervaring mee naar hun uiteindelijke werkgever, zodat het grensoverschrijdende denken daar hopelijk ook vanzelfsprekend wordt.

Het project wordt gefinancierd door het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland, de Veranstaltergemeinschaft für lokalen Rundfunk im Kreis Kleve e.V., Stichting Waalstad Media en Stichting Regionaal Mediacentrum REGIO . Voor meer informatie over zulke projecten, neem een kijkje op de website: www.deutschland-nederland.eu.