Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Het investerings initiatief corona virus respons vastgesteld

Gepubliceerd op
Het investerings initiatief corona virus respons vastgesteld

Het investerings­initiatief corona­virus­respons is op 30 maart definitief vastgesteld en zal op 1 april in werking treden. Dit investerings­initiatief geeft de lidstaten toegang tot € 37 miljard uit het Cohesie­fonds ter versterking van de gezondheids­zorg­stelsels en tot steun van het midden- en klein­bedrijf, werktijd­verkortings­regelingen en gemeenschaps­gebaseerde diensten.

Ongeveer € 8 miljard van het totaal­bedrag komt uit niet-bestede voor­financiering van de structuur­fondsen in 2019. Door de nieuwe maatregel kunnen de lidstaten ongebruikte middelen benutten om de gevolgen van de pandemie te beperken in plaats van deze gelden terug te storten in de EU-begroting. Nog eens € 29 miljard is afkomstig van toewijzingen voor dit jaar die eerder zullen worden uitbetaald dan oorspronkelijk voorzien.

De lidstaten krijgen ook meer flexibiliteit om over­boekingen tussen programma’s in het kader van het cohesie­beleid te verrichten en de middelen daar te gebruiken, waar zij het hardst nodig zijn.


Meer informatie

 

Bron afbeelding:  DimaBerlin / Shutterstock