Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Innovatieve schoenzool mogelijk met subsidie kennisontwikkeling

Gepubliceerd op

Ziekenhuis UMCG werkt samen met drie noordelijke bedrijven aan een bijzondere innovatie: een medisch verantwoorde schoenzool, gemaakt door een innovatief fabricageproces. Het project wordt ondersteund met een forse subsidie uit de Call Kennisontwikkeling. Juha Hijmans, universitair docent en hoofd van het Motion Lab van de afdeling Revalidatiegeneeskunde, vertelt.

Alleen al in Nederland maken honderdduizenden mensen gebruik van speciale medische schoenzolen. Hardlopers hebben vaak blessures aan de achillespees en peesplaat onder de voet. Ongeveer één op de vijf hardlopers heeft hier last van. Zij zijn gebaat bij een betere afwikkelcorrectie, het technische begrip voor de vorm van de schoenzool. Het maken van zulke verantwoorde zolen is een moeilijke, tijdrovende, ambachtelijke klus en het resultaat is vaak van wisselend van kwaliteit.

Nieuw concept

Vier partijen werken samen aan een nieuw concept: het UMCG, de orthopedische schoen- en instrumentmakerij OIM, softwareontwikkelingsbedrijf aXtion en Hulotech, specialist in rapid prototyping. Volgens Juha Hijmans is er sprake van een uniek project. ,,Wij kunnen op basis van innovatieve meetmethodes de ideale afwikkelcorrecties bepalen. Patiënten met achillespeesproblemen en patiënten met een ontsteking van de peesplaat onder de voet, hebben daar veel baat bij."

Volgens Hijmans heeft het project veel potentie. ,,Ons onderzoek op het gebied van afwikkelcorrecties is leading in de wereld. Wij ontwikkelen technologie, die de kwaliteit en reproduceerbaarheid van afwikkelcorrecties sterk zal verbeteren. We hopen hiermee marktleider te worden.’’

 

Samenwerking kennisinstelling en mkb

Er wordt onderzoek gedaan naar de medisch betrouwbare vertaling van data, fabricagetechnologie en kennis van materialen. De individuele eigenschappen van een voet en het looppatroon worden middels een algoritme vertaald naar een op maat gefabriceerd schoenzool.

Zonder subsidie zou het onderzoek en de ontwikkeling niet mogelijk zijn geweest, meent Hijmans. Het project ontving via het Samenwerkingsverband Noord-Nederland ruim 281 duizend euro. Belangrijk criterium hierin was de samenwerking tussen de kennisinstelling UMCG en bedrijven in het noordelijk mkb. 

Sparren met het SNN

De eerste subsidieaanvraag werd afgewezen, maar na gesprekken tussen de initiatiefnemers en het SNN werd de aanvraag opnieuw en met succes ingediend. Hijmans is daar positief over: ,,Door vroegtijdig met het SNN in gesprek te gaan en samen te sparren, is het gelukt om deze mooie ontwikkeling goed van de grond te krijgen.’’

Meer over deze subsidie

De Call Kennisontwikkeling 2017 heeft tot doel dat méér noordelijke mkb’ers aan kennisontwikkeling gaan doen. Kijk op de website van het SNN voor meer informatie over deze subsidie.