Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Intelligent shirt voor COPD patiënten weer een stap dichterbij

Gepubliceerd op

Het MKB-bedrijf MedWear kan binnenkort de laatste stappen zetten om het eerste intelligente shirt voor COPD patiënten op de markt te brengen. Het zogenaamde Smart Care Shirt draagt bij aan de kwaliteit van leven en levert tegelijkertijd de samenleving een kostenreductie op. Na een periode van technische ontwikkeling van het shirt moet nu nog de medische validatie en certificering van het prototype plaatsvinden. Gedeputeerde Staten hebben hiervoor een subsidie van 65.650 euro verleend. Het is de bedoeling dat de shirts eind 2018 in Nederland worden verkocht. 

COPD is een veel voorkomende chronische longziekte, waarbij patiënten erg last hebben van benauwdheid. In het shirt zijn sensoren verwerkt, die kunnen meten hoeveel lucht er in de longen van een patiënt achterblijft. Dit wordt ook wel de mate van dynamische hyperventilatie genoemd. Dit is de reden dat een patiënt benauwd wordt. Het verergeren van de situatie kan worden voorkomen door het tijdig innemen van de juiste medicatie en/of oefeningen. De meting van het T-shirt kan er dus voor zorgen dat de patiënt tijdig op de hoogte is van de situatie en hiernaar kan handelen.

15 miljoen euro omzet en 11 fte

MedWear werkt samen in het project met de Universiteit Twente, RadboudUMC en Relitech. Johan Oosterheert, CEO van MedWear is blij dat de provincie de subsidieaanvraag heeft toegekend: “We kunnen daardoor binnenkort met het vervolgproject starten. Er is concrete belangstelling vanuit de farmaceutische industrie, maar we gaan in eerste instantie het Smart Care Shirt eind 2018 rechtstreeks verkopen in Nederland. Deze eerste generatie Smart Care Shirts zal met name worden gebruikt door zorgverleners. We verwachten binnen vijf jaar na de marktintroductie 15 miljoen euro te hebben omgezet en werkgelegenheid te bieden aan 11 fte, waarvan 6 mbo.”

Technische ontwikkeling van het shirt

Al eerder kende de provincie 150.000 euro subsidie toe voor de technische ontwikkeling van het shirt uit het Innovatief Actieprogramma Groningen. Daarbij was de basis het shirt voor topsporters van Hexoskin, een gerenommeerd Canadees bedrijf dat intelligente shirts ontwikkelt voor sportmedische toepassingen. Om dit shirt geschikt te maken voor gebruik door COPD patiënten is het voorzien van de nodige aanpassingen. Zo is er een rits aangebracht, wat grote consequenties voor de sensortechnologie in het shirt had. Ook zijn er nu grotere maten beschikbaar. Verder is er specifiek voor het gebruik door de zorgverlener een Android app ontwikkeld.

Groningen@Work en het SNN

De provincie verleend de subsidie vanuit Groningen@Work, het provinciale programma Economie en Arbeidsmarkt 2016-2019. De provinciale subsidie is een cofinanciering op de al eerder toegekende subsidie van bijna 200.000 euro door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland vanuit de OP EFRO tender Valorisatie 2016 die namens de drie noordelijke provincies dit programma uitvoert.

 

Bron: Provincie groningen