Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Interactief medisch leerplatform dankzij Europese subsidie

Gepubliceerd op

Samen met het Center for Medical Imaging (CMI) werkt Alledaags aan een slim en interactief online leerplatform voor medische specialisten. Het project Digitaal Leerplatform Radiologische Beeldanalyse (RADIA), dat de naam Aletta Academy heeft gekregen is bijna afgerond. Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij Europese subsidie. Wij spraken met Alledaags over wat de subsidie voor hen heeft betekend.  



Jullie hebben subsidieontvangen voor het project: Digitaal Leerplatform Radiologische Beeldanalyse (RADIA). Waarom is dit project zo belangrijk?
 
Samen met het Center for Medical Imaging (CMI) werken we aan een slim en interactief online leerplatform voor medische specialisten. Inmiddels heeft het leerplatform de naam Aletta Academy gekregen. De eerste module op dit platform zal gericht zijn op longkankerscreening. Longkanker is wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van kankergerelateerde doden. De sterftecijfers zijn zo hoog omdat de ziekte vaak pas laat ontdekt wordt. Het CMI heeft een studie geleid waarbij risicogroepen volgens een nieuw protocol preventief worden gescreend. Hieruit blijkt dat de sterftecijfers drastisch verlaagd kunnen worden. De verwachting is dat dit protocol wereldwijd omarmd zal worden. Wanneer dat het geval is, zullen vele radiologen getraind moeten worden op deze specifieke vorm van screening.

Bestaande e-learning oplossingen, waarbij je bijvoorbeeld een video kunt afspelen en vragen kunt beantwoorden, zijn hiervoor niet voldoende. In een goede training moet een radioloog oefenen op honderden echte cases. Hiervoor moeten radiologen bijvoorbeeld CT-scans kunnen doorlopen, hierin kunnen interacteren met volumes en er metingen in kunnen doen. Hoe meer de training met de cases op de werkelijkheid lijkt, hoe beter men leert. Daarom wordt er een specifiek leerplatform opgezet, waarin dit mogelijk is. Ook andere cursussen kunnen in de toekomst toegevoegd worden.

De combinatie van deze specifieke eisen aan het systeem en de ervaring van Alledaags met adaptive learning maakt dat er een leerplatform gemaakt kan worden dat niet alleen past bij de hoogwaardige lesstof, maar dat zich ook aanpast aan het kennisniveau en de leerwijze van de cursist.

Hoe brengt de subsidie jullie verder en wat is de toegevoegde waarde van het project voor Noord-Nederland? 
Het ontwikkelen van zo’n hoogwaardig leerplatform vraagt om een behoorlijke eigen investering. Niet alleen in tijd en geld om een product te ontwikkelen, maar vooral ook leergeld in het doen van onderzoek. De subsidie zorgt ervoor dat het project voor ons haalbaar wordt. Het helpt bij het vrijmaken van tijd bij onze werknemers. En het geeft ons de ruimte om te groeien en te leren.

Daarnaast creëren we meer werkgelegenheid in Noord-Nederland door het aannemen van mensen voor dit specifieke project of het samenwerken met andere specialisten. Tevens zet het project Groningen wereldwijd op de kaart als een vooruitstrevende stad in het inzetten van slimme technieken, zoals kunstmatige intelligentie.

Welke kansen heeft het ontvangen van subsidie gecreëerd?
De subsidie helpt ons om meer tijd en specialisten vrij te kunnen maken om de basis van het leerplatform goed uit te denken en te testen bij de eindgebruikers. Dit traject van onderzoek en design is super belangrijk. Hier heb je in reguliere projecten vaak weinig tijd voor beschikbaar, door deadlines of budgetkeuzes. Dankzij deze subsidie hebben we wel ruimte voor onderzoek.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om gebruik te maken van subsidie? En waarom zijn jullie bij deze subsidie terecht gekomen?
Het CMI heeft ons benaderd om samen dit project te gaan doen. Vanuit het UMCG heeft het CMI ervaring met dit soort subsidies. Samen hebben we de subsidieaanvraag geschreven en ongeveer een half jaar later konden we van start!

Heeft u tips voor andere ondernemers/kennisinstellingen die wellicht ook in aanmerking willen komen voor subsidie?
Hoewel de subsidie enorm helpt en veel voor je mogelijk maakt, zitten er ook veel strikte regels aan de subsidie. Onderschat de hoeveelheid werk rondom de administratie niet. Het is handig om hierbij hulp te krijgen van mensen met ervaring. Zo ook voor het schrijven van de aanvraag. Een ander belangrijk punt is dat je de subsidie pas achteraf ontvangt. Wel kun je halfjaarlijks voorschotten op de subsidie ontvangen, maar ook de voorschotten ontvang je enkel op je uren en kosten die je al gemaakt hebt. Je moet dus wel in staat zijn de gehele investering eerst zelf te dragen. Uiteindelijk heeft de subsidie ons zeker geholpen bij dit project. Het heeft ons ruimte gegeven, waardoor we de juiste keuzes konden maken binnen de technische uitwerking van dit project en ook goed onderzoek konden doen naar de wensen van de eindgebruiker. Iets wat zonder deze subsidie niet of minder mogelijk was geweest.

Bent u woonachtig in Noord-Nederland en heeft u een innovatief idee? De Tender Valorisatie 2017 ronde 2 en Tender Valorisatie MKB staan nog steeds open. U kunt uw aanvraag nog indienen tot en met 7 september 2017! Meer informatie vindt op de website van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland