Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Jaarverslag OPZuid 2021 – Van euro tot innovatie

Gepubliceerd op
Afbeelding van het jaarverslag OPZuid 2021

Maar liefst 211 projecten kregen in de periode tussen 2014 en 2021 subsidie van OPZuid, een Europees programma dat innovatie stimuleert. Naast de bijna 209 miljoen euro, was er zelfs ruim 50 miljoen extra voor het herstel van de economie na corona. In het jaarverslag van OPZuid 2021 vindt niet alleen maar feiten en getallen, maar ook boeiende innovatieve projecten waaraan het geld is besteed.

Projecten die met innovaties bijdragen aan een betere en slimmere samenleving kunnen financiële steun krijgen van Europa. Een mooi voorbeeld is het project SLEM dat staat voor Slimmer Logistiek E-fulfilment Management. Vijftien partners werken aan technologieën waarmee logistieke bedrijven hun verwerkingsprocessen kunnen verbeteren. Diverse  futuristisch klinkende oplossingen worden nu uitgeprobeerd in proeftuinen: robotarmen, onbemande voertuigen, software voor augmented reality brillen en Artificial Intelligence (AI) algoritmes om data op pakketten gemakkelijker te verwerken. Het consortium wil hiermee bereiken dat pakketten eenvoudiger, sneller en foutloos kunnen worden verwerkt.

Ondergrondse laadvoorziening voor auto’s

Net als in 2020 is het bevorderen van duurzame energie een belangrijke doelstelling van OPZuid. Een mooi voorbeeld hiervan is StreetPlug, een ondergrondse laadvoorziening voor auto’s. Dit moet een einde maken aan straatbeelden vol laadpalen in bijvoorbeeld beschermde stadsgezichten. Er was al een werkend product, maar doorontwikkeling was nodig. Na testen in diverse weersomstandigheden en door verschillende gebruikers is de constructie fors verstevigd en geschikter gemaakt voor extremere weersomstandigheden. Door OPZuid is Streetplug een stap verder: er is een marktrijp product en er is intussen ook  een investeerder aangehaakt.

Doelstellingen OPZuid

Het bevorderen van duurzame energie is een van de doelstellingen van OPZuid. Andere doelstellingen zijn: versterking van de regionale innovatiekracht, bevordering van innovatievermogen van het MKB, verbeteren van aansluiting van hoger opgeleiden op de arbeidsmarkt en economisch herstel na de pandemie. In het jaarverslag OPZuid 2021 vind je diverse projecten die deze doelstelling dichterbij brengen.

Europese Commissie

Het OPZuid jaarverslag toont wat er met het Europese subsidiegeld  is bereikt. Daarnaast dient het verslag als een verantwoording aan de Europese Commissie. Het Comité van Toezicht OPZuid heeft het verslag en de uitgebreide financiële verantwoording deze week goedgekeurd en nu wordt alles ingediend in Brussel.

Nieuwe subsidieaanvragen OPZUID

OPZuid blijft innovatie  in Zuid-Nederland stimuleren. In 2022 start het nieuwe OPZUID EFRO-programma 2021-2027. Het eerste jaar is er een hoofdrol weggelegd voor de thema’s:  eiwittransitie, circulair bouwen en preventie in de gezondheidszorg. Overigens, OPZUID honoreert niet alleen aanvragen voor technologische innovaties. Ook sociale – en procesinnovaties maken kans op subsidie. Het belangrijkste uitgangspunt is dat projecten moeten bijdragen aan maatschappelijke transities op het gebied van klimaat, energie, landbouw en voeding, gezondheid en grondstoffen. Samenwerking is daarbij cruciaal om innovaties van de grond te tillen.

Nieuwsgierig naar andere Europese programma’s?

Bent u nieuwsgierig geworden naar wat we nog meer doen met Europese, nationale en regionale subsidieprogramma’s? Kijk dan ook eens naar onze andere ‘Verhalen uit de praktijk‘ en het projectenoverzicht op onze website.