Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Kippenboer Hooghalen krijgt 100 miljoenste euro landbouwsubsidie

Gepubliceerd op
Afbeelding uitreiking 100 miljoen pop3

Op 17 januari 2019 overhandigde Henk Jumelet, gedeputeerde van de Provincie Drenthe, een symbolische cheque aan Kees Sijbenga, eigenaar van Biologische pluimveehouderij Dennenhoeve in Hooghalen. Jumelet benadrukte daarbij dat Sijbenga er met zijn subsidieaanvraag voor heeft gezorgd dat er nu 100 miljoen euro aan POP3-subsidie is verstrekt. Dit betekent dat er al 100 miljoen euro aan subsidie is geïnvesteerd in plattelandsontwikkeling in Noord-Nederland.

Henk Jumelet benadrukte de mijlpaal van 100 miljoen euro POP3-subsidie die tot nu toe beschikbaar is gesteld om de agrisector te laten innoveren. Jumelet: “Ik heb veel respect voor ondernemers als Kees Sijbenga die durven innoveren en het doen. Mooi dat we dat met subsidie kunnen ondersteunen. Landbouw doet ertoe. Het is belangrijk dat we met elkaar zuinig zijn op de aarde, investeren in een economisch sterke sector en in de leefbaarheid van onze regio.”

Stropharia paddenstoel

Sijbenga gaat onderzoek doen naar de optimale omstandigheden om een Stropharia paddenstoel te kweken. Dit gaat hij doen op stro in de monumentale schuur op zijn erf. Met de kweek van de paddenstoel wordt de kringloop op de pluimveehouderij sluitend. Alle materialen worden gebruikt en er is dus geen enkele afval meer. Sijbenga en Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe U.A. starten het onderzoek binnenkort. Over een half jaar wordt de eerste paddenstoel verwacht. De Stropharia paddenstoelen worden uiteindelijk beschikbaar gesteld aan de consumptiemarkt.

Over POP3

De POP3-subsidie is bestemd voor plattelandsontwikkeling. Deze subsidie is voor een duurzame en concurrerende agrarische sector en een leefbaar platteland. Tot 2020 is er in totaal 240 miljoen euro beschikbaar, waarvan nu 100 miljoen is verstrekt. Ruim 300 projecten hebben een subsidie ontvangen. Afhankelijk van de aanvraag wordt 25 tot 100 procent van een aanvraag gesubsidieerd. Het laagste subsidiebedrag dat tot nu toe is uitgekeerd bedraagt € 10.000, het hoogste is € 5.000.000.