Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Fijnproevers maakt speciale voeding voor mensen met kauw- en slikproblemen

Gepubliceerd op

Door kanker aan haar strottenhoofd kan Joke Baas (62) niet goed eten. Moeilijk als je zo’n lekkerbek bent als zij.

Gelukkig ontdekte ze speciale voeding voor mensen met kauw- en slikproblemen.“Dat ik niet meer kan praten, eten en ruiken komt door de strotten-hoofdkanker die ik in 2004 kreeg en de uitzaaiingen in 2017. Mijn stembanden moesten worden verwijderd en door een operatie in mijn keel werkt mijn tong niet goed meer en is eten doorslikken moeilijk. Mijn leven is behoorlijk veranderd. Ik communiceer via een iPad, eten lukt nauwelijks en mijn smaak is nagenoeg verdwenen.

VLOEIBARE VOEDING

Via een PEG-sonde in mijn buik krijg ik vloeibare voeding. Feestjes of etentjes zijn daardoor lastig en confronterend. Naar verjaardagen ga ik niet meer zo vaak. In het begin deed ik dit wel en nam dan een flesje sondevoeding mee, maar ik merkte dat andere bezoekers zich er ongemakkelijk bij voelden. Zij vonden het vervelend dat ik moest toekijken. Eerlijk gezegd vond ik dat zelf ook niet echt gezellig. Ik ben dol op lekker eten, best moeilijk als dat aan je neus voorbijgaat. Toch ben ik er nooit heel somber over geweest. Ik wil mijn leven niet laten overheersen door mijn beperkingen. Liever focus ik op wat ik wél kan. Zoals koken voor mijn volwassen kinderen, die vaak te druk zijn om zelf iets op tafel te zetten. Hoewel ik niets proef en ruik, gaat dat heel goed.”

FIJNPROEVERS

“Mijn vrijwilligerswerk bij HOOFD-HALS, de patiëntenvereniging ,brengt me ook veel. We besteden veel aandacht aan voeding, waar-door ik kennismaakte met de producten van Fijnproevers. Dit collectief zet zich met passie in voor het maken van de smakelijkste en beste voeding voor mensen met kauw- en slikproblemen. Ik was verrast dat ik door de speciale samenstelling van deze voeding weer kan eten. Voor het eerst sinds drie jaar. Doordat de voeding smeuïg is, slik ik alles makkelijk door. Nu hoef ik niet meer toe te kijken als er hapjes voorbijkomen op een verjaardag of bij een buffet. Ik kan weer meedoen, fantastisch!

EUROPA OM DE HOEK

Veel projecten in Nederland die bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, worden medegefinancierd met Europees geld. Het Fijnproevers-initiatief is daar een voorbeeld van. Het kreeg een subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Bent u benieuwd naar andere projecten bij u om de hoek of in de regio? Kijk eens op europaomdehoek.nl

Meer lezen over dit project kijk dan op de projectpagina van Warme Fijnproevers. 

Dit item is tot stand gekomen i.sm. Libelle