Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Hersteld natuurgebied Bargeveen staat centraal in uniek initiatief van Europese Unie

Gepubliceerd op
Mensen op de fiets in natuurgebied

Van 20 juli tot 20 augustus 2020 staat hersteld natuurgebied Bargeveen centraal in uniek initiatief van Europese Unie in samenwerking met provincie Drenthe. Met 'Europa in mijn regio', wil de Europese Unie aandacht geven aan de wijze waarop met Europese financiering een verschil wordt gemaakt in de regio. De campagne, die loopt van 20 juli tot 20 augustus, brengt een ode aan de regio en haar inwoners.

Met 2.000 hectare is Bargerveen het grootste hoogveengebied van Nederland. Nog geen 1000 jaar geleden was veel meer van Nederland bedekt met hoogveen. Veel van dit gesteente is gebruikt als brandstof. Nederland heeft hier haar huidige welvaart aan te danken, maar hierdoor is Hoogveen ook een zeldzaam landschapstype is geworden. Zonde, want het is zowel uniek als prachtig. De grote plassen en bovenveengraslanden in het gebied bieden leefruimte aan zeldzame planten, vogels en insecten.

Grenzeloos Veen

Het project “Grenzeloos Veen” is in 2015 in het leven geroepen als vervolg op de eerste grensoverschrijdende samenwerking in dit gebied tussen 2007 en 2013. Het project bestaat uit verschillende sub-projecten, allemaal met als doel om het gebied te verbeteren en te zorgen voor meer natuur, bedrijvigheid en beleving. De afgelopen jaren konden bezoekers, natuurliefhebbers en lokale bewoners al opnieuw kennismaken met dit unieke natuurgebied via nieuwe wandel- en fietsroutes, die zijn uitgebreid met informatiepunten en oplaadpunten voor elektrische fietsen. Deze routes lopen van het hoogveengebied Bargerveen in de provincie Drenthe helemaal tot aan de Moor in Duitsland. Een groot gebied waar natuur, dorpen en economie één geheel vormen.

Een van de complexe en uitdagende opgaven voor dit gebied ligt in het watermanagement. Met het aanleggen van grote waterbuffers rondom het Bargerveen wordt het waterpeil in het Bargerveen nu op een constant niveau gehouden. Enerzijds wordt de natuur hierdoor herstelt, maar aan de andere kant zorgen de buffers er ook voor dat de omliggende landbouwgebieden en woningen aan de Duitse kant geen last van het water hebben. De veengebieden worden ook begraasd, om zo indirect de waterbalans op peil te houden. In 2018 opende koning Willem-Alexander de nieuwe schaapskooi in Bargerveen.

Gezamenlijke drijfveer

De restoratie van het natuurgebied Bargerveenslaagt door gezamenlijk op te trekken en de samenleving zo veel mogelijk te betrekken. Met als gezamenlijke drijfveren om het gebied in haar kracht te zetten; kansen voor recreatie en toerisme te benutten en de landbouw te optimaliseren. Vanaf 2015 zijn, met steun van de EU, tal van natuurontwikkelingswerkzaamheden gerealiseerd met zichtbaar resultaat: het gebied is hersteld en de bewoners zijn trots op hun regio.

De campagne Grenzeloos Veen in Drenthe duurt een maand. Het leven staat geen moment stil in het prachtige natuurgebied Bargerveen. Met steun van de EU, kan iedereen dit hoogveengebied ontdekken langs nieuwe fietspaden, en hier trots wonen en werken, terwijl we de natuur beschermen. Grenzeloos Veen is een plek om trots op te zijn, van Drenthe tot in Duitsland. 

Maak vanaf 20 juli kennis met “Grenzeloos Veen”. Meer over dit project lees je op de projectpagina of in de informatiesheet.