Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Nieuwe watertechnologieën de wereld in helpen

Gepubliceerd op

“From concept to business, valorising water and biobased techniques,” is de slogan van de BioBizz Hub aldus Joost Paques. ‘Anders gezegd, we helpen ondernemers om van hun prototype een goedlopend bedrijf te maken. We doen dit door te kijken hoe we nieuw ontwikkelde water- en biotechnologieën waardevol kunnen maken voor de maatschappij. Sleutelwoorden hierbij zijn opschalen en naar de markt”.

“Watermanagement, watertechnologie en waterkwaliteit: Nederland is wereldwijd koploper. Dit is niet zo gek als je nagaat dat ruim een kwart van ons land bestaat dankzij dijken. Er zijn dan ook volop organisaties die de innovatieve ondernemer verder kunnen helpen bij de ontwikkeling van een prototype in watertechnologie. Maar een omgeving om de technologie te vertalen naar een marktconform product ontbrak nog. Zo bleven ondernemers zitten met een prima prototype, dat uiteindelijk niet of met veel omwegen de markt bereikte “, aldus Joost Paques.

Familiebedrijf

Het Friese familiebedrijf nam het initiatief om te investeren in zo’n omgeving. Als producent van waterzuiverings- en biogassystemen beschikt het over een netwerk van vestigingen en professionele partners in het buitenland. En Paques is ervaringsdeskundige. Al minstens 10 keer heeft Paques de kennis uit het lab succesvol vertaald naar een product dat de wereldwijde markt heeft veroverd.

Community

“Met de BioBizz Hub versterkt Noord-Nederland zijn internationale kennis- en concurrentiepositie in de wereld flink. Het wordt een ‘community’ waar samenwerking, kruisbestuiving en co-creatie centraal staan”, licht hij toe. “Paques helpt de start-ups vanuit onze bedrijfservaring in de engineering en in de commerciële aanpak. We adviseren ze bijvoorbeeld bij het verkrijgen van financiering, over juridische aspecten, het afstemmen op de vraag van de markt, het opschalen van de productie en het introduceren op de markt”.

BioBizz Hub

“Volgend jaar start de bouw van de BioBizz Hub. ‘In de fabriekshallen van Paques in Balk komen bedrijfsruimten voor acht tot tien geïnteresseerde start-ups. Daarbij komen een laboratorium, werkplaats en proefhal die door hen te gebruiken zijn om hun product verder te ontwikkelen”, somt Joost Paques op.

Dankzij de subsidie zijn de kosten te dragen vertelt hij. ‘De BioBizzHub heeft geen winstoogmerk en Paques gaat er geen geld aan verdienen. Waardevoller is dat we elkaar inspireren met nieuwe ideeën. Wanneer we onze kennis samen ontwikkelen en delen, kunnen alle partijen nog betere technologieën, nog slimmer op de internationale markt brenge