Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Noord-Nederland beste van Europa op gebied Healthy Ageing

Noord-Nederland is volgens de Europese Commissie koploper in Europa op het gebied van Healthy Ageing. Woensdag is een ranglijst gepresenteerd van Europese voorbeeldregio’s op het gebied van Active and Healthy Ageing.

Liefst 78 regio’s uit 22 Europese lidstaten deden mee voor een plek op deze lijst, die wordt bepaald door het aantal sterren dat je haalt. Noord-Nederland behaalde onder leiding van het Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland (HANNN) de maximale score van vier sterren.

Een selecte groep van slechts acht regio's kreeg de eer om de hoogste score van vier sterren te behalen. Met deze erkenning wordt de zichtbaarheid van Noord-Nederland in Europa vergroot, komen kennisinstellingen en andere organisaties sneller in aanmerking voor internationale samenwerking en wordt het voor bedrijven makkelijker om innovaties op het gebied van gezondheid te exporteren.

De vier sterren zijn volgens Healthy Ageing een gevolg van een proces, waarbij regio’s regelmatig opnieuw worden gecontroleerd en beoordeeld. "Dit doet denken aan het Michelinsterrensysteem voor restaurants. In 2013, de eerste keer dat voorbeeldregio’s werden aangewezen, kreeg Noord Nederland ook al de (toen) hoogste score van tweemaal drie sterren", aldus het HANNN. De nieuwe status is volgens Daan Bultje, directeur van het HANNN, nog unieker.

“De Europese Commissie heeft de lat dit jaar hoger gelegd, omdat we moesten kunnen aantonen dat we met onze activiteiten een groter deel van de bevolking bereiken", zegt hij. "Ik ben er heel trots op dat dit gelukt is, en dat de Europese Commissie bevestigt dat Noord-Nederland er goed aan heeft gedaan te kiezen voor het speerpunt Healthy Ageing. De maximale score onderstreept de boodschap die wij al jaren uitdragen: Op het gebied van innovatie voor gezond ouder worden is er in Europa geen betere regio dan Noord-Nederland.”

Verplichtingen voor de toekomst


De status is niet alleen een erkenning voor wat er al door Noord-Nederland gepresteerd is, maar schept ook verplichtingen voor de toekomst, aldus Bultje: “Voorbeeldregio’s worden voor de Europese Commissie namelijk steeds belangrijker. Zij worden ingezet om hun kennis over Active & Healthy Ageing te delen met minder ontwikkelde regio’s. Daarnaast wil de EU de export van gezondheidsinnovaties afkomstig uit voorbeeldregio’s stimuleren. Zowel overheden als bedrijven en kennisinstellingen profiteren hiervan, want gezondheidsinnovaties die hier worden ontwikkeld hebben een betere kans om Europees te worden overgenomen en opgeschaald. Dat is geweldig nieuws voor bijvoorbeeld een mkb-ondernemer die zijn vleugels over de landsgrenzen uit wil slaan, en met deze status kan aantonen dat zijn diensten en producten zijn ingebed in een regio die voorop loopt op het gebied van gezonde innovaties. Niet alleen een mooie opsteker voor de regio, maar ook voor de BV Nederland dus.”

Bron: Gic