Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Open dag Europagebouw Amsterdam succes

Gepubliceerd op
Open dag Europagebouw Amsterdam succes

Het Europagebouw in Amsterdam, het epicentrum van het Nederlandse EU-voorzitterschap, hield zaterdag open huis en daar kwamen zo'n tweeduizend mensen op af. ,,We hadden geen idee hoeveel mensen er zouden komen, maar het waren er dus zo veel dat we extra boten hebben ingezet'', zei een woordvoerster.

In het gebouw vinden de Europese ministeriële en ambtelijke vergaderingen plaats. Bezoekers konden een kijkje achter de schermen nemen. Ook waren er optredens van onder meer het Europees Jeugdorkest.

Verder was er een demonstratie met zelfrijdende auto's. Tijdens het voorzitterschap zijn er 135 vergaderingen in het Europagebouw met in totaal 17.500 deelnemers.

 

Nederlands voorzitterschap


Ook aanwezig was minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). Hij was tevreden over de opkomst: ,,Ik merk dat de bezoekers echt geïnteresseerd zijn in hoe Nederland het voorzitterschap aanpakt en wat het inhoudt om voorzitter te zijn van de Europese Unie.''

Het Europagebouw is speciaal voor het Nederlandse voorzitterschap neergezet. De opzet van het pand, op het Marineterrein, is zo duurzaam mogelijk, met waterloze herentoiletten en zonnepanelen op het dak.

Kraanwaterpunten beperken het gebruik van waterflesjes en moeten laten zien dat Nederlands kraanwater geschikt is als drinkwater.