Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Paling redden door te kweken: Duurzaam broedhuis paling

Gepubliceerd op

Wist je dat de paling, waar Volendam zo bekend om staat, met uitsterven bedreigd is? Om te zorgen dat de paling niet uitsterft, is er onderzoek gestart om op milieuvriendelijke wijze paling te kweken. Op deze manier kunnen wij blijven genieten van een gerookte paling, zonder dat we de palingpopulatie verder verminderen.

De Europese Unie (EU) subsidieert een project waarbij gekweekte jonge paling, glasaal geheten, wordt gebruikt voor de kweek van volwassen palingen. Voorheen werd glasaal op zee gevangen voordat het opgekweekt werd. Met dit project is in het wild vangen van jonge palingen niet meer nodig. Dit betekent dat de palingsector niet meer afhankelijk is van de wilde palingpopulatie, kan de paling in zijn natuurlijke omgeving blijven en wij paling blijven eten.

Het project is erg succesvol. Het kweken van palinglarven en jonge palingen is namelijk niet heel makkelijk: de juiste leefomstandigheden moeten goed worden nagebootst en ook het juiste voedsel moet succesvol gegeven kunnen worden. Dit klinkt simpel, maar is in de praktijk nog best moeilijk. De onderzoekers van Glasaal Volendam zijn er in geslaagd grote stappen te zetten en kweekt steeds meer levende larven. Dit belooft veel goeds voor de toekomst.