Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Project 24Water succesvol afgerond

Gepubliceerd op


Een nieuwe techniek waarmee schadelijke stoffen energiezuinig en relatief goedkoop uit het water worden gehaald. Dat is de insteek van het project 24Water. Met ondersteuning van OP Oost lukte het om het concept vanuit het lab grootschalig op de markt te brengen.

Het drinkwater in West-Europa is uitstekend, maar door verontreiniging met medicijnresten, pesticiden en hormoon-verstorende stoffen staat de kwaliteit onder druk. Bestaande technieken om deze nano-deeltjes uit het water te halen, zijn kostbaar en verbruiken veel energie. Membranen met een selectieve polymeerlaag kennen deze nadelen niet: het water passeert deze laag, maar de schadelijke stoffen kunnen er niet door. Een ‘proof of concept’ van de Nanofiltratie holle vezel was al eerder ontwikkeld, maar nog niet op de markt gebracht.

De resultaten

In september 2015 ging het project van start met als uitdaging om in korte tijd het concept vanuit het lab grootschalig op de markt te introduceren.Inmiddels heeft 24Water heeft aangetoond dat met de innovatieve membranen Twents oppervlaktewater en afvalwater van rioolwaterzuiveringen technisch direct kan worden hergebruikt als bron voor drinkwater, industrieel proceswater en irrigatiewater. Hiermee is holle vezel nanofiltratie op de technologische kaart gezet als alternatief voor ozon, UV en actief kool om microverontreinigingen uit het water te verwijderen. 24 Water ontwikkelde een productieproces om deze producten op commerciële schaal te leveren aan de wereldmarkt. Hiermee zijn nu al meer dan 30 nieuwe banen gecreëerd.

Prof. dr. Ir. Erik Roesink Grondlegger van NX Filtration: “NXF is begin 2016 opgericht. Inmiddels zijn we actief op de wereldmarkt en leveren we producten aan installatiebouwers en eindgebruikers. Zo werken we intensief samen met verschillende waterschappen in Nederland, waaronder natuurlijk Vechtstromen, en ook in andere landen, om onze holle vezel nanofiltratie in te zetten voor de behandeling van rioolwater effluent. Dat de technologie zich zo snel heeft bewezen is zeker een resultaat van de OP Oost subsidie.”

 

De initiatiefnemers

Project 24 Water is een initiatief van NX Filtration B.V uit Enschede. Daarbij werkte de UT-spin-off samen met Membrane Science and Technology van Universiteit Twente en met ARTECS polymer research & technology BV, Hengelo (OV) dat veel ervaring heeft met de verwerking van polymeren. Als eindgebruiker was drinkwaterleverancier Oasen in Zuid-Holland betrokken bij het project.

Lees hier ook: Supermembraan zuivert water zonder energieverspilling.

OP OOST

OP Oost zet de middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in op de economie van de toekomst. Doel is dat meer MKB-bedrijven in Oost-Nederland meer omzet halen uit nieuwe producten. In 2015 werden de eerste EFRO-subsidies met als prioriteiten innovatie-stimulering en koolstofarme economie door OP Oost toegekend. In de loop van dat jaar gingen ook de eerste Grotere samenwerkingsprojecten van start. Inmiddels zijn 15 van deze “Grote R&D-samenwerkingsprojecten” afgesloten. Eén van deze projecten is 24Water.