Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Reizende tentoonstelling toont resultaten Europese subsidie

Gepubliceerd op

In de bibliotheek van Almelo start 6 december de eerste van een reeks presentaties over de resultaten van het Europese stimuleringsprogramma GO–EFRO 2007-2013. Van de Waterboulevard in Almelo tot Poppodium Doornroosje in Nijmegen: hoe was het, wat is er gedaan, en hoe is het geworden.

In de afgelopen jaren is er met behulp van het Operationeel Programma GO-EFRO 2007-2013 flink geïnvesteerd in Gelderland en Overijssel. De reizende tentoonstelling, die meerdere gemeenten en de twee provinciehuizen aandoet, laat inwoners resultaten van projecten in hun directe omgeving zien.

Landelijke innovatieregio

De doelstelling van Europa is om economisch kansrijke gebieden verder te ontwikkelen tot economische topregio’s en zo de concurrentiekracht van de regio te versterken. Oost-Nederland wil slim en duurzaam uitgroeien tot een economie van kennis, innovatie en ondernemerschap. Het GO-EFRO-programma 2007 -2013 investeerde daarom € 170 miljoen in 100 innovatieve projecten. In deze periode zijn ook belangrijke kennisclusters op het terrein van voeding, gezondheid en technologie - Food Valley, Health Valley en het High Tech Cluster Twente- verder ontwikkeld en versterkt.

Direct belang inwoners

Zo’n inspanning heeft vooral zin als ook de randvoorwaarden voor (innovatief) ondernemer-schap verbeteren. Daarom is ook flink geïnvesteerd in leefbaarheid en bereikbaarheid van woonwijken, stadsdelen en bedrijventerreinen. Hierbij zijn wegen, gebouwen, voorzieningen gerealiseerd, verbeterd of vernieuwd. Er is ook extra bedrijvigheid en werkgelegenheid ontstaan. Dit is van direct belang voor alle inwoners van de regio. Bijna 100 projecten zijn uitgevoerd met een investering van € 86 miljoen uit het GO-EFRO programma.

Zien veranderen doet veranderen!

De gezamenlijke inzet van Europa, het Rijk en de regio veroorzaakte - als een eerste dominosteen - een kettingreactie bij gemeenten, bedrijven, kennisinstellingen en andere maatschappelijke organisaties. Zij investeerden vervolgens € 259 miljoen. De totale investering is daarmee, uitgekomen op € 515 miljoen. Met de presentaties in de reizende tentoonstelling staan we hier bij stil. He maakt zichtbaar hoe Oost Nederland zich door slimme samenwerking ontwikkelt tot een Europese innovatieve topregio.