Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Resultaten 1e tender 2016 Grote R&D samenwerkingsprojecten OP Oost

Gepubliceerd op
AESA radar (Active Electronically Scanned Array).

Bedrijven en instellingen in Overijssel en Gelderland konden van 1 maart tot 3 mei hun voorstellen voor grote R&D-samenwerkings-projecten indienen bij OP-Oost 2014-2020. Er kwamen 17 aanvragen binnen waarvan er nu 12 zijn toegekend.

Ruim 50 bedrijven en organisaties in de regio werken samen in deze 12 Research- & Developmentprojecten. De Europese Unie, het Rijk en de provincies Overijsel en Gelderland stimuleren de samenwerking en stellen hiervoor bijna 10 miljoen beschikbaar. Inclusief de eigen bijdrage van de bedrijven gaat het om een totale investering van bijna 24 miljoen. Hier vindt u een overzicht van de 12 toegekende aanvragen.

Betaalbare scanner luchtruim

Een ander voorbeeld is het project “Daisy 2” ingediend door Thales (Hengelo Overijssel). Hierbij werken 11 bedrijven en organisaties samen aan een betaalbare versie van de AESA radar (Active Electronically Scanned Array). Deze radar kan voorwerpen zoals drones, vliegtuigen, vogels, etc, in de lucht onderscheiden. Met dit project wil men de radar goedkoper maken en de verschillende toepassingen bewijzen, zoals weerkundige voorspellingen en waarneming van ruimtelijk gedrag van mensen en dieren (denk aan veiligheid voor het luchtverkeer).

Duurzame suikerraffinage bij de boer

Een voorbeeld is het project “ProKris” ingediend door IPSS Engineering (Wageningen Gelderland). Wageningen universiteit heeft bij de suikerraffinage een processtap ontdekt waarmee het raffinageproces duurzamer, goedkoper en kleinschaliger kan worden uitgevoerd. Met een mobiele installatie ter grootte van een zeecontainer is het mogelijk suikerbieten bij de boer op het land te verwerken tot biologische suiker en worden uit allerlei andere suikerhoudende reststromen verschillende soorten suikers zoals sucrose, fructose, lactose, xylose teruggewonnen. Binnen het project wil men de nieuwe procestechnologie in de praktijk optimaliseren met een testopstelling en een prototype.

Ook nu aanvragen

Van 1 september t/m 15 november is de 2e tender voor Grote R&D samenwerkingsprojecten (3.3) opengesteld. Subsidie kan worden aangevraagd door twee of meer onafhankelijke samenwerkende organisaties. Er moet minimaal één MKB-onderneming betrokken zijn. Het project moet gericht zijn op de uitvoering van een gezamenlijke experimentele ontwikkeling of industrieel onderzoek in combinatie met experimentele ontwikkeling. Er is een bedrag van € 26.400.000,-- beschikbaar voor projecten in Gelderland en Overijssel.

Let op! Bij deze 2e openstelling gelden hogere subsidiepercentages (tot max. 70%) voor aanvragen die vallen onder prioriteit 2. Koolstofarme innovatie.

OP Oost 2014-2020

Het EFRO subsidieprogramma OP-Oost 2014-2020 ondersteunt innovatieve ondernemers in de sectoren AgroFood, Health, High Tech Systemen en Materialen (HTSM) en Energie- en Milieutechnologie (EMT) inclusief biobased economy. Daarnaast wordt de samenwerking met andere ondernemers, kennisinstellingen en overheden gestimuleerd. Voor meer informatie zie www.op-oost.eu