Het EFRO-project 'Injecteerbare Hydrogel' voor beschadigd kraakbeen kan zich verder ontwikkelen met € 3,7 miljoen aan financiering bijeengebracht door een consortium van investeerders samen met ReumaNederland. Met deze bijdrage wordt het mogelijk om de injecteerbare Hydrogel verder te ontwikkelen voor commercieel gebruik bij dieren en voor het testen van de toepassing bij mensen.
Tijdelijk kraakbeen
Tien jaar lang hebben onderzoekers gewerkt om iets te bedenken waardoor kraakbeen zich, na beschadiging beter kan herstellen. Het resultaat is een tweecomponentenlijm die in het lichaam kan worden aangebracht, waar het tijdelijk als kraakbeen fungeert, tot de kraakbeencellen er zelf weer doorheen groeien.Een injectie met hydrogel die bestaat uit stoffen die van nature in kraakbeen voorkomen, levert volgens de ontwikkelaars een snel herstel op van beschadigingen bij vallen, ongelukken en sportblessures.Het inspuiten gebeurt tijdens een kijkoperatie. Hiervoor wordt een speciaal injectiegereedschap ontwikkeld. De procedure belooft een grote verbetering in pijnverlichting en de bewegingsmogelijkheden op korte termijn. Hiermee wordt veel ongemak bij patiënten voorkomen
Artrose bij paarden
In 2016 ontving het project “Injecteerbare Hydrogel” een bijdrage van OP Oost 2014-2020 tbv de ontwikkeling van een injecteerbare hydrogel tegen het ontstaan van artrose als gevolg van een beschadiging bij paarden. Dieren hebben net als mensen pijn door artrose en kunnen minder goed bewegen. Met de EFRO-bijdrage van 1,5 miljoen is een onderzoekstraject opgezet met meerdere paarden die 6 maanden konden worden gevolgd. De operatie, het plakken van de pleister, de kraakbeengroei zijn hierbij opnieuw getest. Op dat moment was het nog te vroeg voor het testen bij mensen.