Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Schreeuw het van de daken! Over hoe je Europa in een positief daglicht stelt

Gepubliceerd op

Hoe kunnen we de Europese burgers ervan overtuigen dat de vele Europese projecten aanzienlijke voordelen voor de individuele burger met zich meebrengen? Schreeuw het van de daken, stelt Herman Goossens, professor medische microbiologie aan UA en UZA en tevens betrokken bij I41Health. 

bron: Nature

In tijden waar de Europese Unie het hard te verduren krijgt, roept Herman Goossens op om wetenschappers hun stem te laten horen over wat diezelfde EU voor hen doet. Zo werden over onderzoek naar antibioticaresistentie heel wat succesvolle resultaten geboekt, maar blijven deze tot op heden zwaar onderbelicht. 

Ook voor de Europese instellingen, journalisten en de academische wereld is een rol weggelegd om de boodschap luid en duidelijk naar buiten te brengen. Om verdere verdeeldheid van de EU te voorkomen, moet er van de daken geschreeuwd worden dat veel van onze problemen vandaag de dag enkel opgelost kunnen worden op Europees of zelfs mondiaal niveau. Goossens haalt aan dat we af moeten van de huidige populistische opvatting dat landen beter af zijn als ze de meest urgente problemen alleen aanpakken.

Het volledige artikel lees je hier (opgelet: het downloadbare PDF bestand is niet rechtenvrij, voor meer informatie lees 'rights & permissions')

Herman Goossens is professor medische microbiologie aan de Universiteit van Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen - hij is tevens betrokken bij het Interreg Vlaanderen-Nederland project I41Health

Meer informatie over Interreg Vlaanderen-Nederland: www.grensregio.eu