Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Snelle diagnose van borstkanker

Gepubliceerd op

Een snelle diagnose van borstkanker en een slim meetapparaatje voor hemofiliepatiënten. Twee medische innovaties in Oost-Nederland gaan van start met een bijdrage van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

 In totaal is 3,6 miljoen euro subsidie toegekend. De organisaties investeren zelf 5,6 miljoen euro. Een totale investering van ruim 9 miljoen in de regionale economie.

Snelle diagnose borstkanker

Met behulp van kunstmatige intelligentie ontwikkelen de partners in het project MARBLE (sMARt Borstkanker detectie met deep Learning) een instrument voor vroege, snelle en betrouwbare diagnose van borstkanker. Door gebruik van algoritmes kunnen veranderingen in borstweefsel van een patiënt over langere periode met elkaar worden vergeleken. Deze algoritmes zijn straks ook bruikbaar voor andere medische systemen. Het consortium van St. Katholieke Universiteit (Nijmegen), RU Screenpoint Medical (Nijmegen), Sigma Screening (Enschede) en Radboudumc (Nijmegen) ontvangt een subsidiebedrag van €1.650.000. De totale kosten bedragen €4.128.000.

Slimme biochip voor bloedstollingswaarden

In dit project wordt een apparaatje ontwikkeld waarmee een patiënt met een bloedstollingsziekte, zelf bloedstollingswaarden kan meten. Met behulp van een biochip worden meerdere testen, die het effect van alle stollingsfactoren en bloedplaatjes samen meten, tegelijk uitgevoerd en sneller gestandaardiseerd. Het bloedafnamesysteem kan met een eenvoudig kliksysteem worden gekoppeld aan een biochip die is verbonden aan een mobiele telefoon. De patiënt kan het resultaat uitlezen zonder tussenkomst van een laboratorium of arts én hoeft minder vaak een bezoek te brengen aan het ziekenhuis.
Het consortium van Enzyre B.V (Nijmegen), EPR Technopower (Nijmegen), Sencio (Nijmegen), Radboudumc (Nijmegen) en de Radboud Universiteit (Nijmegen) ontvangt een subsidiebedrag van €2.000.000 de totale kosten bedragen €5.019.000.