Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

STEDEN MOGEN MEEPRATEN IN BRUSSEL

Gepubliceerd op

 

Europese steden krijgen meer zeggenschap over Brusselse regelgeving en toegang tot fondsen. De EU-ministers van binnenlandse zaken willen zo de beleidsvrijheid van stedelijke regio's vergroten. De afspraken staan verwoord in het zogeheten Pact van Amsterdam dat maandag in het Scheepvaartmuseum wordt ondertekend.

Het pact borduurt voort op de Urban Agenda for the EU. Deze agenda bevat twaalf thema's, die voor de ontwikkeling van stedelijke gebieden van essentieel belang zijn. Het pact is een initiatief van het Nederlandse voorzitterschap en is de afgelopen maanden uitgewerkt door minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA).

'Het enthousiasme was bij alle betrokkenen logischerwijs groot, ook bij de Commissie en het Europees Parlement. Steden maken steeds meer het verschil. Daar komt de economische groei vandaan en vinden de innovaties plaats op het gebied van leefbaarheid en duurzaamheid. In de steden gebeurt het.'

 

Politicoloog

De aandacht voor stedelijke regio's is niet nieuw. Met name de wereldwijde bestseller If Mayors Ruled this World van de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber heeft tot veel internationale discussies geleid. Hij wijst erop dat het merendeel van de wereldbevolking in de stad woont. Het belang van stadsbesturen ten opzichte van nationale bestuurslagen neemt toe. Barber stelt zelfs een parlement van burgemeesters voor.

Ook in Nederland is de trend zichtbaar. De majeure decentralisatie die het kabinet Rutte heeft uitgevoerd maakt dat de uitvoering van zorg en zekerheid is verschoven van de Haagse burelen naar de gemeentehuizen.


Bevolking

Plasterk wijst ook op de vluchtelingencrisis, die heeft laten zien dat het vooral de burgemeesters zijn die de gemoederen moeten weten te bedaren en praktische oplossingen zoeken die door de lokale bevolking worden geaccepteerd.

Door deze ontwikkeling nemen de verschillen tussen regio's toe. 'Daarom is het zo belangrijk dat steden aan tafel komen te zitten in Brussel om mee te praten en dat de Europese Unie meer ruimte biedt aan stedelijke gebieden.'


Stroperig

Volgens Plasterk kunnen de praktische oplossingen die stadsbesturen aandragen ervoor zorgen dat Europa minder stroperig wordt. 'In die zin kan het Pact van Amsterdam eurocommissaris Frans Timmermans van dienst zijn bij zijn streven naar minder regels.'

De PvdA-minister benadrukt wel dat 'alle ondertekenaars de komende periode gezamenlijk nog een stevige inspanning moeten leveren om burgers de vruchten te laten plukken van het pact'.


Bron: Rob de Lange