Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Visafval wordt schoenenleer

Gepubliceerd op
afbeelding living foods

Met zijn bedrijf Living Foods werkt Timo ter Voort aan innovaties in de agro- en foodsector. Een bezoek aan een visverwerkingsbedrijf vormde de inspiratie voor het project Searious Fish, waarbij naar duurzame bestemmingen wordt gezocht voor het restafval in de visindustrie.

Ik was verbaasd over de hoeveelheid slachtafval die daar werd weggegooid. Zo’n 45% van de vis wordt niet gebruikt. Dat is niet meer van deze tijd, zulke voedselverspilling. Dus heb ik acht bedrijven uit Noord-Nederland bijeengebracht, allemaal met hun eigen expertise. Samen kijken we wat we kunnen doen met dat afval. Dat levert allemaal deelprojecten op.”

Zo worden er eiwitten uit de vishuiden gehaald, die vervolgens weer in andere producten gebruikt kunnen worden. En ze maken leer van vishuiden, dat wordt gebruikt voor schoenen en kleding. “Dat is gek genoeg ons meest succesvolle project. Je kunt wel een mooi product bedenken, maar als het te duur is om te gebruiken dan slaat het niet aan. Het looien van vishuiden is zowel technisch als financieel een haalbaar project.”

“Innovatie zit in mijn bloed. Ik wil de hoogst haalbare kwaliteit op de meest duurzame manier. In de agro- en foodsector valt nog veel winst te behalen. De landbouw is aartsconservatief en dat staat innovatie in de weg. We onderzoeken welke kansen er liggen voor ondernemers, doen proeven en verkennen de markt. Iedereen die iets doet binnen de visketen zit bij ons aan tafel. De vissers, de fabrikanten, de visverwerking, de afslag, voedseltechnologen. Dat is uniek.”

Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij de subsidie Kennisontwikkeling 2018. De subsidie van Kennisontwikkeling 2018 is bedoeld voor mkb’ers om nieuwe kennis aan te boren, te ontwikkelen en toe te passen. Voorwaarde is samenwerking met andere mkb’ers en kennisinstellingen in Noord-Nederland.