Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Zeewierteelt op Texel: zoeken en iets anders vinden

Gepubliceerd op
horticulture

Zorgen voor meer banen en voor meer diversiteit in banen. Maar ook: zorgen voor innovatieve ontwikkelingen die de Kop van Noord-Holland versterken en de samenwerking tussen ondernemers, kennisinstellingen en lokale overheden stimuleren, vooral de samenwerking met mkb-ondernemers. Dat is het doel van Port4Innovation1 in Noord-Holland. Port4Innovation1 krijgt daarvoor maximaal € 576.775 subsidie van Kansen voor West II.

‘Die subsidie hebben we ingezet voor 4 projecten o.a. om de Noordzee duurzaam in te zetten voor de toekomst’, vertelt Marja Doedens, projectmanager van Port4Innovation1. Een daarvan is de Zeewierteelt op Texel.

‘Zeewier is ons vierde project. Dat is nu zo goed als afgerond. Dat zeewier veel eiwitten en proteïnen bevat, weten we al wel. En dat het eigenlijk duurzamer is om zeewier te eten dan vis is ook duidelijk. Maar wij wilden graag weten: hoe kunnen we zeewier zo duurzaam mogelijk telen? Kan dat op land? Wat komt daarbij kijken? Is het schoon? Kunnen we er een businesscase van maken?’

De opzet van het project
Het zeewierproject draaide op Texel en was in handen van Reinier Nauta, nu onderzoeker bij Wageningen University & Research. ‘Voor het NIOZ heb ik onderzocht of je zeewier biologisch op land kunt telen. Is dat economisch haalbaar? Het antwoord? Eigenlijk nu nog niet. Er is nu nog vooral wildpluk en die is natuurlijk gratis. Als je zeewier op land teelt, moet je daar eerst het hele productiesysteem nabouwen en het vervolgens ook nog onderhouden. Dat is kostbaar. Maar tegelijkertijd heeft de zeewierteelt op het land wel veel potentie. Als je het in een gesloten systeem kweekt, kweek je gecontroleerd.’

Partner ging failliet
Onze partner ging failliet. Nu zoeken we een opvolger en zijn we bezig met een vervolgproject. Dat uit het lopende project nog niet is gekomen wat we wilden, is niet erg. Dat hoort bij pionieren en innoveren.

Onverwachte nieuwe mogelijkheden voor zeewier
‘In het project hebben we bijvoorbeeld ook onverwachte mogelijkheden voor zeewier ontdekt’, vervolgt Reinier. ‘Zo biedt het allerlei kansen voor de wellness. Een startend bedrijf, The Tides, maakt inmiddels verzorgingsproducten met dit zeewier. In zeewier zitten allerlei stoffen die goed zijn voor de huid.

Verrassend resultaat: de truffelsmaak|
‘Ik ben altijd op zoek naar innovaties in onze regio en naar goede samenwerking’, vertelt Marc van Rijsselberghe, de vroegere eigenaar van Zilt Proefbedrijf en eigenaar van de Salt Farm Foundation, een van de huidige partners in het zeewierproject. ‘Mede dankzij Zilt Proefbedrijf worden er jaarlijks voor miljoenen euro’s Texelse streekproducten verkocht. Zeewierproducten passen daar perfect in. Daarom deed ik graag mee.

Een mooi, verrassend resultaat was bijvoorbeeld dat drie restaurants ons vertelden dat het zeewier een truffelbijsmaak had. Dat bleek te maken te hebben met een nieuwe droogmethode. Voor ons was het een onverwacht effect, maar voor de business was dit een mooie nieuwe kans. Toch is het nog zoeken om een goede afzetmarkt voor zeewier te vinden.’

Je moet mogen mislukken’
‘Als we echt willen innoveren, hebben we misschien een ander model nodig. Om vooruit te komen, moet je ook mogen mislukken. Dat het zeewierproject niet heeft opgeleverd wat we hoopten, vind ik niet erg. Ik deed niet mee om het project op zich, maar om kansen voor onze regio te ontwikkelen.

Subsidie als vliegwiel
‘Subsidies als die van Kansen voor West II zijn een vliegwiel; ze moeten ontwikkelingen op gang brengen die juist na het gesubsidieerde project moeten doorgaan.. Dankzij de subsidie hebben we daardoor nu een nieuw kennisexportproduct. Dat was er anders waarschijnlijk niet gekomen.