Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Zuidwest-Drenthe ontdekken per fiets, paard of Ipad

Gepubliceerd op

Toeristische samenwerkingsorganisaties uit gemeenten in Zuidwest-Drenthe willen sporten in de Drentse natuur aantrekkelijker maken. Daarnaast moeten kinderen de natuur herontdekken. Zuidwest-Drenthe moet een sportievere uitstraling krijgen. Dat is het het doel van toeristische ondernemers in de gemeenten Hoogeveen, De Wolden, Westerveld en Midden-Drenthe. 

Het waarmaken van de sportieve ambities kost zo’n 160.000 euro. Driekwart van het bedrag wordt betaald met Leader-geld, de rest moet door ondernemers en sponsoren betaald worden. Leader is een subsidieregeling van de Europese Unie bedoeld voor de ontwikkeling van het platteland. Kijk voor meer informatie over Leader in de provincie Drenthe op de website van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland

Trailruns en Hoogeveense Cascaderun als visitekaartje

,,We willen met het nieuwe project beter uitdragen wat Zuidwest-Drenthe te bieden heeft en dat koppelen aan de wensen van mensen”, zegt woordvoerder Malou Almeloo van Stichting Toeristische Promotie Zuidwest-Drenthe, waarin de partijen samenwerken. ,,Er zijn nu bijvoorbeeld al trailruns in de natuur, maar misschien moeten er wel meer komen.”

Bestaande sportevenementen zoals de Hoogeveense Cascaderun worden aangegrepen om een sportiever imago te etaleren. ,,Daarnaast willen we de sportieve evenementen in het groen beter promoten. Het project richt zich vooral op sporten en bewegen in een groene omgeving. Dus fietsen, wandelen, paardrijden en hardlopen.”

Richten op combinaties

Het aanleggen van nieuwe paden is geen onderdeel van de plannen. De voorzieningen zoals wandel- en fietspaden en zwem- en vaarwater zijn nu al geschikt voor sportieve evenementen. Er wordt gekeken hoe de bestaande infrastructuur nog beter kan worden gebruikt.

Een van de plannen is om glow-in-the-dark-paden aan te leggen. Almeloo: ,,We hopen dat mensen overdag genieten van de natuur en ‘s avonds de glow-in-the-dark-paden willen zien, zodat ze ook een overnachting boeken.”

Drentse Nature Game

Ook de jeugd moet meer de natuur in. ,,Dat is een lastige doelgroep is om te bereiken. De allerkleinsten vinden het fantastisch om het bos in te gaan. De iets oudere kinderen hebben dat vaak minder. Met een Nature Game willen we kinderen vanaf een jaar of acht weer de natuur in krijgen”, geeft Almeloo een tweede kernpunt van het project.

De Nature Game is een interactief spel op een Ipad. Op het nationaal park de Hoge Veluwe kunnen bezoekers al op avontuur met de iPad. De speler loopt in het bos, maar op de tablet is de locatie een schatkaart. Door de verhaallijn te volgen ontstaat er een ondekkingstocht door de natuur.

,,Dat kan ook perfect hier in Drenthe. We hebben de eerste gesprekken net achter de rug, maar waar in Zuidwest-Drenthe de Nature Game komt is nog even afwachten. Er zijn meerdere locaties geschikt.”

Denken aan Drenthe bij buitensport

Het project loopt tot 1 juli 2019. ,,Dan gaan we evalueren en hopen we het project nog eens twee jaar voort te zetten. We zijn tevreden als mensen tegen die tijd aan Zuidwest-Drenthe denken als het over sportieve buitenactiviteiten gaat. En als ze komen natuurlijk.”

Bron: Dagblad van het Noorden