Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

A PLA based Circular Economy (PLACE)

Looptijd: van 2021-11-16 tot 2023-09-30

Om de klimaatdoelstellingen te halen moeten materialen uit hernieuwbare grondstoffen worden gesynthetiseerd. PLA is een volwaardig en veelbelovend biogebaseerde kunststof en kan vele petrochemische kunststoffen vervangen. Ook vanuit de markt is er een sterk toegenomen vraag naar PLA. Daardoor is er de laatste jaren een wereldwijd tekort aan PLA-granulaat ontstaan. Tegelijkertijd is er vanuit de circulaire gedachte het belang om de PLA en andere biopolymeren zo lang mogelijk in de keten te houden, o.a. door re/upcycling.

Binnen dit kennisontwikkelingsproject willen de projectpartners onderzoek doen naar de mogelijkheden een volledig circulaire keten voor PLA-consumentenproducten waarbij in elke fase van de levenscyclus van het product (ontwerp, fabricage, verkoop/distributie, gebruik, retournering, recyclen) voldaan wordt aan de eisen van een circulair bedrijfsmodel voor biobased materialen, zowel in hun prestaties als in de afdankingsfase. Het wordt daardoor mogelijk op grote schaal lineair gebruik van fossiele grondstoffen te vervangen door biogebaseerde grondstoffen die in gesloten kringlopen hergebruikt worden. Op dit moment ontbreekt in de markt zowel een goede sortering als een goede chemische recycling van post-consumer PLA. Er is daardoor nog weinig kennis opgedaan van ‘Design for Recycling’ van PLA-consumentenproducten. Enerzijds blijft het nodig de juiste performance te halen door gebruik te maken van circulaire additieven anderzijds moeten de additieven te herwinnen zijn tijdens de chemische recycling. Dit is nog een onontgonnen terrein. Het doel voor alle projectpartners is het opdoen van kennis over een levensvatbaar scenario voor een volledig circulaire productieketen van PLA-consumentenproducten. Hierin is het ook noodzakelijk nieuwe kennis op te doen van het spanningsveld tussen de behoefte aan betere prestaties en het behoud van volledige recyclebaarheid.

De projectpartners zullen binnen dit kennisontwikkelingsproject nieuwe technologieën en processen op TRL 3/4 niveau ontwikkelen voor het ontwerp van de circulaire eindproducten, het gebruik van digitale technieken voor de retourlogistiek, sortering van post-consumer PET en PLA uit gemengde kunststofstromen, afvalvoorbereiding, chemische recycling en thermochemische recycling terug naar de grondstof en de validatie van de gerecyclede grondstoffen in nieuwe circulaire producten zoals tapijt. Valorisatieprojecten zullen na afloop van het kennisontwikkelingsproject worden opgestart voor de ontwikkeling van nieuwe technieken voor effectieve sortering en efficiënte recyclingstrategieën die de commerciële attractiviteit van het biopolymeer vergroten. Als uitkomst van dit kennisontwikkelingsproject is er voldoende kennis opgebouwd over de keuze van de depolymerisatieroute en -condities zodanig dat opschaling van de kennis en kunde naar proeven in een continue pilot plant van CuRe Technology mogelijk wordt. Arapaha en CuRe Technology zullen nieuwe technieken ontwikkelen voor het chemisch recyclen van de producten na de gebruiksfase. De opgedane kennis zal bovendien bijdragen aan een brede toepassing van samengesteld PLA in duurzame consumentenproducten en zal de toepassing van PLA in consumentengoederen aanzienlijk verhogen. Het gevolg is een massale verschuiving van polymeren op fossiele basis naar biobased volledig recyclebaar PLA. Dit maakt een zeer grote vermindering van de koolstofvoetafdruk van de Nederlandse industrie mogelijk.

Kortom, de uitvoering van het kennisontwikkelingsproject zal resulteren in het verhogen van de kennis en expertise voor het realiseren van een volledig circulair bedrijfsmodel voor PLA consumentenproducten van ontwerp t/m afdankingsfase. De resultaten van het kennisontwikkelingsproject zullen ook worden verspreid door middel van rapporten en andere communicatie om de opgedane kennis beschikbaar te maken voor de industrie om zo de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse overheid en de Europese Unie met betrekking tot het verminderen en/of elimineren van CO2 te realiseren. Tevens zullen, tezamen met alle stakeholders, obstakels (bijv. sociale acceptatie) voor implementatie van de technologie worden geïdentificeerd, besproken en waar mogelijk in een vroeg stadium aangepakt.

[[!getImageList? &docid=`[[+fundId]]` &tvname=`fundsDidYouKnow` &tpl=`fundsDidYouKnowQuestionTpl` &wrapperTpl=`fundsDidYouKnowQuestionWrapper` ]]
Europa om de hoek

Europa om de hoek

[[!pdoField? &id=`1` &field=`content` ]] raak geïnspireerd bekijk de fondsen