Op de TU Delft is er een nieuw betonrecept ontwikkeld welke spontaan begroeid kan worden met mos. Respyre is de start-up die met deze techniek aan de haal gaat en er een marktgereed product van wil maken. Het is een betonrecept opgebouwd voor een groot deel uit betonafval, met een uitzonderlijk lage pH en hoge hoeveelheid nutriënten. Hiermee is het goed geschikt voor de begroeiing van mossen, algen en varens/muurkruiden. Respyre beoogt met deze techniek verticale vergroening simpel en bereikbaar te maken, vanwege haar missie: elk nutteloos grijs in luchtzuiverend groen veranderen.
Op de proeftuin van de TU Delft, The Green Village, zijn op dit moment bioreceptieve panelen geïnstalleerd om te testen wat de invloed van de bekleding is op het binnenklimaat van een woning. Deze proef zal, middels VPDelta, uitgebreid worden naar de volgende onderzoeksvraag:
Kan er een zelfvoorzienend gevellandschap gemaakt worden door de combinatie van de hemelwaterafvoer en Respyre’s bioreceptieve beton?
We gaan voor deze proef nieuwe panelen maken, die een waterretentiefunctie met zich mee brengen. Dit houdt in dat de panelen in staat zijn om water op te vangen en langzaam af te geven. Op deze manier heb je dus 1) een buffer voor het regenwater tijdens heftige neerslag en 2) een bron van vocht voor de mossen.