De vraag naar groene gevels neemt toe, o.a. door de urgentie voor klimaatadaptatie en behoud van biodiversiteit. In steden betekent dit een grote opgave op het gebied van natuurinclusief bouwen en vergroening van bestaande daken en gevels.
De passieve groene gevel is een innovatie waarbij de combinatie van [1] een capillair gevelsysteem, [2] passief irrigatiesysteem én [3] groenkennis ten aanzien van plantsoortering en substraat, zorgt voor een blijvend groene gevel met zeer lage beheerlasten en groot positief effect op de biodiversiteit.
Bestaande groene gevelsystemen op hoogte werken veelal op basis van een geautomatiseerd irrigatiesysteem met een geïntegreerde voedingsstoffenvoorziening, die continu water en voeding toevoegt om de planten in leven te houden. Veelal wordt dit irrigatiesysteem aangesloten op de drinkwatervoorziening. Dit maakt dat het een actief systeem is, dat meer ecosysteemdiensten (zoals water, energie en nutriënten) verbruikt dan dat het levert. Daarnaast is het een grote beheerlast, die onze maatschappij mogelijk niet langer kan dragen door een groeiend tekort aan arbeidspersoneel. Daarom werken we op The Green Village aan de ontwikkeling van een zelfvoorzienend, passief totaalconcept voor een groene wand op hoogte.
We onderzoeken de werking van het totaalconcept en meten dat aan de hand van de kwaliteit van het substraat en de gezondheid van de planten. Want een gezonde voedingsbodem is voorwaardelijk voor een goede groei en bloei van planten. Is het mogelijk om met een passief verticaal systeem, dat enkel gebruik maakt van hemelwater, een grote diversiteit aan planten van voldoende water en voedsel te voorzien, ook in langere perioden van droogte? Dat testen we in het project ‘de passief groene wand’ op The Green Village in Delft.