SusPhos heeft een proces op laboratoriumschaal ontwikkeld dat waardevolle producten terugwint uit fosfaathoudend afval. Fosfaat is een essentiële grondstof voor o.a. brandvertragers en kunstmest en is door de EU als kritische grondstof bestempeld. In Nederland is veel fosfaathoudend afval voorhanden dat momenteel niet gerecycled wordt. Het SusPhos proces is het eerste proces dat op basis van afval 100% duurzame brandvertragers en kunstmest zal produceren.
Susphos is voornemens om dit conversieproces op pilotschaal te testen. Meer in het bijzonder gaat het om het verwerken van rioolslibas. Het testprogramma richt zich op de efficiëntie van de omzetting, en het aantonen dat het proces langdurig en op 25-kg-schaal (2x per dag, dus 18 ton per jaar) uitvoerbaar is, waarmee belangrijke informatie wordt verkregen voor het opschalen naar full-scale. Daarnaast is het de bedoeling om voldoende testmateriaal aan potentiële afnemers ter beschikking te stellen. Er zijn verschillende klanten die belangstelling hebben getoond; in samenwerking met deze klanten zal het proces eventueel verder gefinetuned worden om aan alle kwaliteitscriteria te voldoen.
De piotfase zal het mogelijk maken het proces op te schalen naar een fabriek met commercieel relevante capaciteit (full scale). SusPhos onderzoekt vestiging van deze fabriek in Noord-Nederland. Een fabriek op dergelijke schaal draagt significant bij aan de werkgelegenheid en brengt een cruciale kringloop van de grondstof fosfaat tot stand.