Betrokken burgers in Nederland willen graag klimaat & water kwantiteit en kwaliteit gerelateerde parameters meten in en rondom waterlichamen in hun eigen woongebied. Verschillende aspecten van waterkwaliteit kan je handmatig meten, maar door continue te meten kun je veel beter bepaalde trends herkennen. Gevalideerde sensoren en ook monitoropstellingen zijn echter voor de gemiddelde burger niet betaalbaar, en alle DIY-mogelijkheden met low-cost sensors zijn ofwel beperkt, ofwel leveren onbetrouwbare kwaliteit, ofwel te ingewikkeld voor de gemiddelde non-professional. Om dit toegankelijker te maken voor burgerwetenschappers (citizen science) heeft PULSAQUA een DIY-monitorkastje ontwikkeld dat 3D geprint kan worden. Dit monitorkastje kan voor ten minste 4 verschillende sensors tegelijk als behuizing fungeren, en levert ruimte voor de microcontroller en communicatie/dataopslag. Omdat het DIY is, is hij niet alleen multifunctioneel, maar ook aanpasbaar aan de verscheidenheid aan wensen van de Nederlandse burger.
Het is de bedoeling dat dit DIY-monitorkastje een gebruiksvriendelijke manier wordt om je eigen monitoringsopstelling op te stellen, te installeren, en de data via Science Citizens platform te kunnen delen en uit te lezen. In de eerste fase van ontwikkeling moet het DIY-monitorkastje (de behuizing) getest worden op robuustheid en weerbestendigheid. De proeftuinen van VPdelta leveren hiervoor bij uitstek een uitgelezen kans en veilige locatie. Ook kan dan geëxperimenteerd worden met verschillende sensors, die direct gevalideerd kunnen worden omdat ze vergeleken kunnen worden met professionele metingen die al op de proeftuin worden uitgevoerd. Het data- en communicatieplatform waar de metingen real-time zichtbaar worden gemaakt kan opgebouwd, getest en aantrekkelijk worden gemaakt. Er is al een klein marktonderzoek gedaan, maar in de tweede fase van ontwikkeling kan de markt verder verkend worden onder, en de monitoringsopstelling + dataplatform gedemonstreerd worden.
Het DIY-monitorkastje maakt het namelijk mogelijk voor burgers om zelf actief aan het klimaat te kunnen meten waardoor ze gefaciliteerd worden in zelf actief bezig te zijn met klimaatverandering en de effecten van klimaat adaptieve maatregelen. Temperatuur, luchtvochtigheid, bodemvocht, waterstand en waterkwaliteit zijn allemaal ontzettend belangrijke indicators die inzicht en kennis leveren over welke problemen op klimaatgebied er eigenlijk lokaal bij de bewoners speelt. Door samen te meten creëer je daarnaast ook indirect een groepsgevoel. Met het data en communicatieplatform kan dit bereik veel groter worden, door de bewoners in de omgeving informeren over de metingen die hun medebewoners uitvoeren, maar ook handelingsperspectief te koppelen door ervaringen uit te wisselen via het platform.