Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Applabs Zuid Holland (Medical Photonics and Optical Communication)

Looptijd: van 2017-05-12 tot 2021-09-30

Fotonica of Opto-elektronica is een wetenschappelijke en technische discipline die zich bezighoudt met de wisselwerking tussen licht (fotonen) en elektronen (elektronica). De wereld kan niet meer om fotonische apparaten heen. Het belang ervan, zowel op economisch als maatschappelijk vlak, is bijzonder groot Het gebruik en de toepassing van fotonische componenten, tools en technieken speelt in veel sectoren al een grote rol, maar als ‘enablers’ vormen fotonische apparaten en fotonische technologieën een stuwende kracht voor innovatie.

Fotonica is door de Europese Commissie erkend als een key-enabling technology. Waar de twintigste eeuw gezien kan worden kan worden gezien als de eeuw van het elektron, zien velen de eenentwintigste eeuw als de eeuw van het foton.

Met fotonica kunnen we, met een minimale belasting van de leefruimte, blijven voorzien in onze groeiende behoeftes op het gebied van communicatie, leefcomfort en gezondheid. De verwachte economische groei van de fotonica-industrie is veel hoger dan die van de economie in zijn geheel. Voor de fotonica-industrie worden de komende vijf tot tien jaar wereldwijd groeicijfers verwacht van tussen de 10% en 40%.

De fotonica-industrie richt zich op grote applicatiemarken. Het fotonica-cluster in Nederland omvat meer dan 160 bedrijven waar al vele duizenden mensen werkzaam zijn. Zowel bij grote bedrijven, als bij de vele mkb’s en start-ups in de sector.

In dit project worden twee nieuwe applicatie labs opgezet binnen het Dutch Optics Centre van TNO.
* Medical Photonics: diagnostiek, therapie (puls lasers, breed golflengte laser, UV, image sensoren en detectoren);
• Optical communication: snel schakelbare componenten, optische signaalprocessing, ultra-snelle elektrisch-optische (e/o) en optisch-elektrische (o/e) conversie.


Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen