Holland Composites is een Flevolands MKB bedrijf gevestigd in Lelystad. Recentelijk heeft het bedrijf besloten om zich met verhoogde prioriteit in te zetten op de markt van gevelbouw en dakconstructies. In deze markt wordt nog volop gebruik gemaakt van traditionele materialen zoals beton, staal, aluminium, hout of synthetische composieten. De milieuonvriendelijke materialen kenmerken zich allemaal doordat ze zwaar zijn, veel ruimte in beslag nemen, lastig te transporteren zijn, een hoge CO2-footprint hebben. Daarbij zijn deze materialen vaak slecht tot helemaal niet recyclebaar of herbruikbaar met afvalproblemen tot gevolg.
Holland Composites ziet veel voordelen in de ontwikkeling en vermarkting van bio-composieten ter vervanging van deze conventionele materialen. De onderneming is druk met de ontwikkeling van haar bio-composiet onder de titel “Duplicor” wat beschikt over uitstekende eigenschappen zoals brandveiligheid, isolatie, lichtgewicht, sterkte en is daarbij gebaseerd op biologisch hars afkomstig uit agrowaste vanuit de voedselindustrie en gerecycled foam van PET flessen. Naast dat het product an sich duurzamer is doordat het zich kenmerkt door een lagere CO2-footprint is het product recyclebaar indien het gebouw waarin het is verwerkt gesloopt wordt. Er is dus sprake van ‘Lifecycle management’. Het product beschikt daarnaast over uitstekende brandwerende eigenschappen zonder de toevoeging van toxische additieven.
Duplicor laat zich echter nog lastig produceren middels het prepreg productieproces waardoor de kostprijs van het product nu nog te hoog is voor grootschalige marktadoptie. Momenteel is de productie enkel mogelijk in 1 cyclus per dag, waarbij veel handmatige handelingen nodig zijn. De huidige business case maakt dus dat het aanzienlijke milieuvoordeel die Duplicor genereert moeilijk opschaalbaar is met de huidige context. Binnen dit project wil Holland Composites dan ook een volledig nieuw geautomatiseerd en gedigitaliseerd productieproces opzetten waarmee ze middels een carrousel tot wel vier product cycli per dag op efficiënte wijze af kan handelen. Daarbij is validatie van de technologie en haar cruciale eigenschappen nodig ten opzichte van conventionele gevel- en dakconstructies.
Om dit te bewerkstelligen heeft Holland Composites vier werkpakketten gedefinieerd waarmee ze tot de ontwikkeling en validatie van dit nieuwe proces en Duplicor dak- en gevelconstructies wil komen. Ze verwacht het project eind 2022 af te ronden om vervolgens vanaf 2023 grootschalige productie op te kunnen starten.
De activiteiten binnen dit project passen uitstekend binnen de gestelde kader van het EU REACT programma openstelling Flevoland regionaal breed. Zonder subsidie komt dit project niet van de grond, daarvoor is de beoogde bouwmarkt omwille van Covid-19 nog te instabiel. Grote orders staan on hold waardoor de onderneming voor nu focus heeft op continuïteit voor de korte termijn en niet op investeringen in R&D die over een aantal jaar pas hun vruchten afwerpen. Daarnaast wordt met de innovatie aangesloten op actielijn 2 “Regionaal Groen”; de ontwikkeling Duplicor ziet toe op een aanzienlijke verduurzaming door het toepassen van een bio-composiet afkomstig uit agrowaste en gerecyclede PET-flessen en ziet hierbij toe op het minimaliseren van fossiel grondstoffen gebruik en een reductie van de CO2-footprint binnen de product life cycle (reuse, reduce, recycle & rethink). Ook is er een duidelijke link naar actielijn 1 “Digitaal Regionaal” door de focus op automatisering, sensoriek, robottisering en ICT tools.