Wetenschappers en ondernemers speeddaten voor regionale vooruitgang
De Metropoolregio Amsterdam zet alle zeilen bij om zijn economische motorfunctie voor Nederland te blijven waarmaken. Verschillende onderzoeken toonden de noodzaak aan dat de regionale economie kwantitatief en kwalitatief verder moet groeien, met speciale aandacht voor innovatieve initiatieven.
De regio antwoordde met een krachtige inzet op kennis en innovatie. Concreet wil de metropool in 2020 behoren tot de top vijf van meest vooraanstaande kennisregio’s in Europa. Met dat doel voor ogen heeft een samenwerkingsverband van innovatiepartners het project ‘Integratie kennis, kunde, kassa’ opgezet. Daarin staat een gezamenlijke innovatiestimulering door 'triple-helix'-samenwerking centraal: de drie partijen overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven zijn samen aan zet. De subsidie van Kansen voor West is gebruikt voor het opzetten van een project -en programmamanagement en een adequate uitvoeringsorganisatie.
Het project stelde concrete doelen aan de ondersteuning van MKB-bedrijven en startende bedrijven (niet meer dan vijf jaar oud). Met als gewenst resultaat dat het 171 nieuwe arbeidsplaatsen zou opleveren en ruim &,euro, 8,5 miljoen aan private vervolginvesteringen. Vanuit het primaire doel om kennis uit kennisinstellingen bij het MKB te brengen en kennisvragen van het MKB naar de universiteiten door te sluizen, werden onder meer speeddate-sessies gehouden. Het verkennen van mogelijkheden tot samenwerking leverde de partijen vele nieuwe contacten en inzichten op.
'Veelbelovende matches tussen onderzoeker en bedrijf werden beloond met een voucher voor een maand onderzoektijd ter waarde van &,euro, 5000.'
Samenwerking tussen : Dienst Economische Zaken Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, VU Medisch Centrum, Amsterdamse Innovatie Motor, Syntens, Provincie Noord-Holland.