Het klimaat verandert wereldwijd. De gemiddelde temperatuur is over de afgelopen eeuw enorm gestegen en de hoeveelheid en intensiteit van neerslag zijn aanzienlijk toegenomen. Het realiseren van de klimaatdoelen is nodig om verdere klimaatverandering van de aarde en de gevolgen daarvan zo veel mogelijk te beperken/voorkomen. Om aan de internationale afspraken van het akkoord van Parijs te kunnen voldoen, moet Nederland overstappen van fossiele brandstoffen op duurzame energiebronnen, zoals zon en wind. Het nationale Klimaatakkoord uit 2019 legt voor Nederland de maatregelen en afspraken voor deze energietransitie vast. In het Klimaatakkoord wordt erkend dat de energietransitie grote impact zal hebben op de arbeidsmarkt. Om de maatregelen uit het Klimaatakkoord te realiseren en de transitie naar een duurzame energievoorziening in de gebouwde omgeving mogelijk te maken zijn namelijk veel technische vakmensen nodig. Terwijl de installatie- en bouwsector met tekorten kampen, zullen door de energietransitie in andere sectoren banen verdwijnen, doordat fossiele brandstoffen geleidelijk aan minder worden gebruikt. Er zullen banen verdwijnen en daarvoor zullen nieuwe banen ontstaan. Zo zijn er onder andere isolatiemonteurs, zonnepanelenmonteurs, monteurs warmtenetten of energieprestatie-adviseurs nodig. Een enorme transitie is dus nodig en De Beroepentuin Utrecht 2.0 is een van de projecten die bij gaat dragen aan deze transitie.
De Beroepentuin is een innovatief leer/werkconcept voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ongeacht leeftijd, afkomst of geslacht. Binnen De Beroepentuin worden werkzoekenden klaargestoomd voor een baan in een sector waar werkgevers staan te springen om gekwalificeerde medewerkers. De Beroepentuin is eind 2018 opgericht in Rotterdam en heeft inmiddels locaties in Den Haag, Drechtsteden, Schiedam en Utrecht. Dit project richt zich op de locatie Utrecht.
Binnen dit project richt De Beroepentuin zich op het doorontwikkelen van bestaande leerlijnen en het ontwikkelen van nieuwe leerlijnen voor technische beroepen waar een mismatch en tekorten worden ervaren. Ook zet zij zich in voor het versterken van haar netwerk en het verhogen van zowel de instroom als uitstroom van kandidaten. Daarnaast treedt De Beroepentuin binnen het project namens het consortium op als penvoerder voor de EFRO subsidie en draagt zij zorg voor het overall projectmanagement.
Het consortium bestaat uit De Beroepentuin Nederland B.V., Metechnica B.V. en ROC Midden-Nederland.
Het project De Beroepentuin Utrecht 2.0 start (bij beschikking) op 1 maart 2022 en wordt na afronding van het Efro project ook verduurzaamd.