Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

IEFG

Looptijd: van 2021-07-01 tot 2022-06-30

Met onze aanvraag willen we die bij het HIT aanwezige intelligentie en de hoge doorvoer van R&D-onderzoek voor verven, vernissen en 3D-printmaterialen systematisch uitbreiden met katalytisch functionele materialen en zo nieuwe toepassingsgebieden openen. Katalytisch functionele filtermaterialen zijn al zeer goed ingeburgerd voor sterilisatie-doeleinden in de vloeibare fase. Katalytische gecoate filters, die voor een vermindering van verontreinigende stoffen in de gasfase zorgen zijn nog niet beschikbaar. De (foto-)katalytische, antibacteriële en antivirale effecten van materialen zoals bijvoorbeeld titaandioxide en zilveren nanodeeltjes zijn bekend, maar er zijn geen effectieve oplossingen voor het gebruik bij luchtfiltratie bekend. De gesteldheid van het filtermateriaal heeft een negatief effect op de katalytische werking en de activiteit wordt daarmee aanzienlijk vermindert. Het doel van het IEFG-project is de snelle ontwikkeling van textiel-filtermaterialen, die met behulp van katalytische stoffen antiviraal werken en daardoor de belasting door schadelijke stoffen verminderen. Het gebruik van de digitale mogelijkheden van de iHIT SE en de high-throughput apparatuur maakt een snelle implementatie van de ontwikkeling mogelijk, dit omdat een snellere optimalisatie mogelijk is als bij gebruikelijke laboratoriumanalyses. Het doel van deze composieten is om de concentratie van bacteriën en virussen in ventilatiesystemen en mond-neus beschermende maskers, naast het lucht filterende effect, te verminderen. De efficiency van luchtfiltratie, een pijler in pandemische controle, wordt aanzienlijk verbeterd. De overdracht van deze textielcomposiet-katalysatoren naar andere toepassingen is mogelijk, omdat deze stoffen ook een groot aantal andere verontreinigende stoffen katalytisch afbreken.

Wist je dat?

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen