In de huidige semi-gesloten kassen wordt vochtiger geteeld, doordat de ventilatie, vooral ’s nachts, beperkt wordt gehouden om energie te sparen. Onderzoek van Wageningen-UR Glastuinbouw met sensoren heeft al in de jaren 2008-2009 laten zien dan in sommige kassen de plaatselijke verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid kunnen oplopen tot respectievelijk 8 graden en 30%, wat een grote invloed heeft op groeikwaliteit van de gewassen in bepaalde delen van de kas.
Idealiter zou de teler deze verschillen willen kunnen beïnvloeden maar dat is, zeker met de huidige kasinrichtingen en gebruikte technologieën, over het algemeen niet (voldoende) mogelijk. Een nieuwe visie op het omgaan met klimaatverschillen is het inspelen / reageren op de lokale omstandigheden in de kas met (relatief) makkelijk te manipuleren teeltinstellingen. Bijvoorbeeld t.a.v. water- en nutriëntengift, lokale ventilatie of ontvochtiging.
Net als bij mensen is het moeilijk om te meten wat een plant per moment precies nodig heeft om te groeien. Met behulp van data proberen we steeds beter in die behoefte te voorzien. De sensoren van Quantified bieden nieuwe inzichten en mogelijkheden tot geavanceerde monitoring en control van zowel het klimaat in de kas als de water- en nutriënten gift aan de gewassen.
Doelstelling van het project is doorontwikkeling en validatie van een gedistribueerd meetsysteem (netwerk van sensoren) en volledig cloud-gebaseerde klimaatcomputer met mobiele applicatie, waarmee in real-time het klimaat in de kas (temperatuur en luchtvochtigheid) en de waterbehoefte van het gewas (o.b.v. vochtigheid van de grond) gemonitord en bijgestuurd kan worden middels actuatoren.