Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Obbotec - Selectieve Plastic Extractie

Looptijd: van 2021-02-16 tot 2023-12-31

Momenteel wordt wereldwijd zo een 330 miljoen ton aan plastic geproduceerd per jaar en de verwachting is dat dit aantal zal stijgen naar 460 miljoen. Van deze berg aan plastic wordt in Europa slechts 30% procent opgevangen voor recycling, en belandt de meerderheid alsnog op de afvalhoop of in verbrandingsovens. Hoewel de EU sterk inzet door targets te zetten voor de hoeveelheid plastic dat in producten moet worden verwerkt, is de grootste bottleneck nog altijd het rendabel verkrijgen van voldoende kwalitatief hoogwaardig gerecycled materiaal.

In de toolkit van recycling is één technologie tot op heden onderbelicht gebleven: de dissolutie van reststromen PE/PP tot near-virgin materiaal. Dissolutie, ook wel bekend als dissolutie, vormt de basis van de technologie van OBBOTEC’s SPE-proces. Met deze technologie worden reststromen plastics opgelost, de vervuilingen zoals eerder genoemd via filtratie en wasstappen verwijderd, en het plastic als intact, near-virgin materiaal teruggewonnen. Dissolutie heeft een dusdanige potentie dat het TNO inschat dat in 2050 zo’n 300 kton plastics op jaarbasis in Nederland weer omgezet worden tot direct inzetbaar hoogwaardig recyclaat.8

Sinds begin 2020 is heb lab van OBBOTEC gevestigd bij Plant One op het havengebied Rotterdam. Vanuit hier werkt OBBOTEC aan het beschikbaar maken van het SPE-proces voor de verwerking van plastic reststromen die momenteel moeilijk te recyclen zijn, zoals ook multilayer verpakkingen. Ook in 2020 is OBBOTEC samen met de gemeente Rotterdam en ketenpartijen in de regio gestart met een pilot rondom het verwerken van onder meer HDPE dat vrijkomt bij nascheiding uit huishoudelijk afval. De volgende stap is een opschaling van de technologie naar een eerste demoplant op 1 kton schaal. Opschaling van deze technologie in het Haven Industrieel Cluster (HIC) in Rotterdam draagt direct bij aan de doelstellingen die het HIC zichzelf voor de komende jaren heeft gegeven.

De doelstelling van dit project is het opschalen en valoriseren van OBBOTEC’s SPE-proces voor HDPE afvalstromen uit nagescheiden consumentenafval. Dit zal gebeuren in een 1 kton demonstratie plant die vervuilde HDPE reststromen zal opwerken tot schone, kleurloze gerecyclede HDPE korrels. In deze plant zullen de lessen uit voortrajecten in de praktijk gedemonstreerd worden. Het einddoel is een gevaloriseerd SPE proces waarbij restromen HDPE kunnen worden omgezet naar (near) virgin granulaat. De resultaten uit dit project geven aanleiding voor een verdere opschaling richting commerciële installaties in samenwerking met relevante ketenpartijen.

Aan het eind van dit project zijn de volgende resultaten bereikt:
1. Een installatie met een capaciteit van 1 kton gebouwd en operationeel, waarmee:
a. De productie van 0,95 kton/jaar aan virgin HDPE wordt voorkomen
b. De verbranding van 1 kton HDPE/jaar wordt voorkomen
c. In totaal 5 kton/jaar aan CO2-emisssies gepaard met bovenstaande wordt voorkomen;
2. Inbedding in de Rotterdamse Haven, met kanalen voor toelevering invoerstromen en uitgifte goederen geborgd;
3. Organisatorisch en technisch zaken op orde voor de commerciële uitrol van de SPE-technologie.

OBBOTEC wil graag in 2021 een voortzetting geven aan de positieve resultaten die in 2020 zijn behaald. Een bijdrage vanuit Kansen voor West zou betekenen dat deze waardevolle technologie zonder vertraging kan doorgroeien in het Haven Industrieel Cluster.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen