Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Ontwerp Collectief Warmtenet Bedrijventerrein Haarbrug

Looptijd: van 2023-03-01 tot 2023-12-31

Op het bedrijventerrein Haarbrug te Bunschoten-Spakenburg hebben twee belangrijke spelers elkaar opgezocht om te werken aan het verduurzaming van de warmtevraag op het bedrijventerrein. Dit zijn Baas Coldstore en naastgelegen Voestalpine. Baas Coldstore is een vrieshuis en heeft restwarmte van 30°C over. Met een warmtepomp kan daar warmte van 70°C van gemaakt worden. Voestalpine kan deze warmtegebruiken voor hun productieprocessen en halverwarming. Er blijft dan voldoende warmte over voor om andere bedrijven op Haarburg ook gasloos te maken. Het totale besparingspotentieel is ca. 3 mln m3 gas. De realisatie wordt grotendeels uitgevoerd door lokale installatiebedrijven.
Doel van het project is om te komen tot een definitieve structuur opzet en ontwerp van diverse warmtepompen geïntegreerd met een collectiefwarmtenet voor het bedrijventerrein Haarbrug en de haalbaarheid te onderzoeken in alle contexten (regelgeving, economisch e.d.). De koelhuizen en levensmiddelenindustrie op het bedrijventerrein hebben restwarmte over welke door middel van een warmtepomp opgewaardeerd kan worden en nuttig worden ingezet voor ruimte- en procesverwarming bij de overige bedrijven op het terrein. Hierdoor kunnen diverse bedrijven op het bedrijventerrein warmteleverancier worden. Diverse toonaangevende lokale installatiebedrijven kunnen de warmte-uitkoppeling en bouw van warmtepompen realiseren. Binnen de looptijd van het project (01 maart 2023 t/m 31 december 2023) komen zij gezamenlijk tot een detailontwerp van het systeem.
De voordelen van een collectieve warmte oplossing zijn :
- Het biedt de mogelijkheid om gebouwen te verwarmen met lokale -duurzame- warmtebronnen;
- Bevordert de ontwikkeling van nieuwe lokale warmtebronnen;
- Doordat er meerdere warmtebronnen zijn, is de betrouwbaarheid hoog en is het warmtenet toekomstvast;
- De duurzame keuze: het systeem van een collectief warmtenet heeft een langere levensduur dan dat van individuele warmtevoorzieningen zoals warmtepompen en all-electric;
- Daar waar sprake is van een omvangrijke warmtevraag, zoals bij compacte bouw is er schaalvoordeel. In dit geval is de investering voor een collectief warmtenet gunstiger dan voor individuele warmtenetten;
- Een collectieve warmtevoorziening draagt bij aan ruimtebesparing
- De gemeenschap bespaart ca 3,5 mln euro aan energiekosten per jaar en wordt grotendeels zelfvoorzienend voor warmte-opwek.
- Met dit initiatief kan 10% van het industiriële gasgebruik van Bunschoten uitgefaseerd worden. De techniek is ook toepasbaar op de andere bedrijventerreinen De Kronkels en Zuidwenk.
- Buiten Bunschoten-Spakenburg zijn op veel bedrijventerreinen bronnen van restwarmte beschikbaar. Denk aan datacentra, zuiveringen en diverse vormen van industrie. Het project kan daarmee een voorbeeldfunctie hebben in de provincie voor emissieloze warmtelevering.

[[!getImageList? &docid=`[[+fundId]]` &tvname=`fundsDidYouKnow` &tpl=`fundsDidYouKnowQuestionTpl` &wrapperTpl=`fundsDidYouKnowQuestionWrapper` ]]
Europa om de hoek

Europa om de hoek

[[!pdoField? &id=`1` &field=`content` ]] raak geïnspireerd bekijk de fondsen