Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

OxyPower HTC Pilot

Looptijd: van 2023-04-20 tot 2023-12-31

Jaarlijks worden in Nederland duizenden tonnen slib van waterzuiveringsinstallaties en/of vergelijkbare installaties geproduceerd. De meeste van deze afvalstromen, waaronder gemeentelijk slib van Waterschappen en industriële slibstromen, worden momenteel verbrand, soms in speciaal daarvoor gebouwde verbrandingsovens anderzijds in Afval Verbranding Installaties (AVI’s) of als secundaire brandstof in bijvoorbeeld cement- en/of staalindustrie. Door dit slib, dat vaak niet optimaal wordt ontwaterd voor verwijdering, te verbranden, ontstaat er zowel bij het transport naar de verbrandingslocatie als bij de verbranding zelf onnodig veel CO2.

Om een oplossing te bieden voor de hierboven benoemde uitdaging heeft het bedrijf CGreen de OxyPower HTC™ ontwikkeld. Met een capaciteit van 5-6 kton droge stof kan deze installatie ca. 25 kton nat slib per jaar verwerken. De HTC (HydroThermal Carbonization) techniek verwijdert de waterdeeltjes zonder toevoeging van extra chemicaliën en onder druk van de vaste deeltjes, vergelijkbaar met het principe van een snelkookpan. Hierna kan de vaste stof eenvoudig in een filterpers worden ontwaterd, waarna een droge filterkoek, de zogenaamde Hydrochar, ontstaat die niet stinkt en veel gemakkelijker op te slaan is dan nat slib. Het water dat vrijkomt bij deze stap kan worden gereinigd met zogenaamde natte oxidatie. Om het in een riool te kunnen lozen, moet het verder worden gereinigd. Een terugvaloptie is binnen West-Nederland, om het naar de biogasinstallatie van Orgaworld in Amsterdam te brengen, die afvalstromen kan verwerken en mogelijk ook een positief gebruik kan maken van het opgeloste organische materiaal in de stroom dat een biomethaanpotentieel kan hebben.

Fabrieken en Waterschappen zijn verantwoordelijk voor het schoonmaken van reject-water dat vrijkomt bij processen en huishoudens. Bij het proces waterzuivering komt bioslib vrij; het zogeheten ‘zuiveringsslib’ wat vooral bestaat uit bacteriën, waar ook ziekteverwekkende soorten bij zitten die waterkwaliteit kunnen schaden. Dit slib wordt momenteel voor verder verwerking gebracht naar een afval energiebedrijf en de cementindustrie waar het wordt verbrand. Aansluitend hierop is Reym een belangrijke speler in dit gehele proces. Reym is een toonaangevend bedrijf op het gebied van o.a. industriële reiniging en afvalmanagement, waarbij meerdere bedrijven “hun” afvalstromen waaronder zuiveringsslib hebben ondergebracht bij Reym voor transport en verwerking. Ook wanneer bedrijven te maken hebben met verontreinigd slib kunnen ze bij Reym terecht. Om het proces van slibverwerking niet alleen te verduurzamen, maar mogelijk ook volledig circulair te maken, overweegt Reym een investering in de OxyPower HTC™ van C-Green. De natoxidatie, een onderdeel van het proces, is een exotherm proces dat de warmte kan produceren die nodig is voor het HTC-gedeelte van het proces.

Naar aanleiding van de resultaten en bevindingen uit een haalbaarheidsonderzoek van vorig jaar (verderop meer hierover), willen we in 2023 een pre-pilot-onderzoek uitvoeren uitgevoerd om de voorwaarden voor een pilot-installatie verder te onderzoeken en de resultaten uit het haalbaarheidsonderzoek te bevestigen.

Het doel is van dit project is om t/m december 2023 een small-scale pilot te realiseren en onderzoek uit te voeren naar hoe de technologie opgeschaald moet worden naar een fullscale pilot, die geïntegreerd kan worden op de installaties van Reym.
De planning is om slibproeven in de proefinstallatie uit te voeren in de periode tussen mei en september 2023 uitgevoerd. Naast 2 slibstromen van REYM worden 4 verschillende slibstromen van Waternet (gemeentelijk afvalwaterzuiveringsslib) getest.

[[!getImageList? &docid=`[[+fundId]]` &tvname=`fundsDidYouKnow` &tpl=`fundsDidYouKnowQuestionTpl` &wrapperTpl=`fundsDidYouKnowQuestionWrapper` ]]
Europa om de hoek

Europa om de hoek

[[!pdoField? &id=`1` &field=`content` ]] raak geïnspireerd bekijk de fondsen