Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Pop Up Urban Mine

Looptijd: van 2020-01-01 tot 2023-12-31
Foto van een betonnen vloer in een grote loods

Gesloopt beton wordt nieuwe grondstof
Beton is een van de meest vervuilende producten ter wereld. Het product wordt opgebouwd uit cement, grind, zand en water. Met name bij de productie van cement komt veel CO2 vrij. De cementindustrie is daardoor goed voor 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot1. Met dit project dragen Smart Circular Products (SCP) en Urban Mine, in samenwerking met de TU Delft, samen bij aan de volgende twee uitdagingen: 1. het verwerken van (zwaar) vervuild betonpuin en 2. het leveren van CO2-neutraal en 100% circulair beton dat direct bruikbaar is in nieuwe bouwprojecten in de MRA.
De installatie die in dit project wordt ontwikkeld verwerkt betonpuin dat is geoogst uit oude bebouwing tot de elementaire delen waaruit het is samengesteld, waaronder vrij cement (‘Freement’). Via een nabehandelingsstap wordt zelfs de laatste korrel opnieuw beschikbaar gemaakt voor hergebruik. Zo leidt dit proces tot en met 2026 tot de verwerking van circa 5 miljoen ton sloopbeton, waarvan alle componenten een waardevolle nieuwe bestemming krijgen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen